Programma 4 mei herdenkingen

Vanwege het coronavirus kunnen de gebruikelijke 4 mei herdenkingen in Blokker, Zwaag en Hoorn niet plaatsvinden. De herdenking in Hoorn is live te volgen via NH Nieuws en WEEFF. 

Blokker en Zwaag

De comités die de herdenking in Blokker en Zwaag normaal organiseren, zorgen ervoor dat er kransen worden gelegd bij de oorlogsmonumenten. Daar kan geen publiek bij aanwezig zijn.

Herdenking in Hoorn live te volgen

Ook de herdenking in Hoorn is niet voor publiek toegankelijk. Wel is deze herdenking live te volgen via NH Nieuws en WEEFF. Het Comité 40-45 Hoorn en de burgemeester leggen een krans. Ook wordt er een gedicht voorgedragen en de voorzitter van het comité houdt een voordracht. Dit kunt u thuis vanaf 19.45 uur volgen via NH Nieuws. De herdenking wordt ook uitgezonden op www.weeff.nl en via de Facebookpagina’s van WEEFF en NH Nieuws. Er is geen stille tocht.

Bloemen

Het Comité 40-45 Hoorn legt op 4 mei bloemen bij diverse oorlogsmonumenten in de stad. Dit gebeurt ook bij de oorlogsgraven op de Begraafplaats aan het Keern. Daarnaast worden er op acht oorlogsgraven van Nederlandse slachtoffers bloemen worden gelegd. Op de website www.oorloginhoorn.nl staan verschillende verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Hoorn. Ook vindt u er onder meer ooggetuigenverslagen.

Vlag halfstok

De gemeente Hoorn ondersteunt de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan alle inwoners om op 4 mei de vlag halfstok te hangen als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. De Nederlandse vlag (zonder wimpel) mag net als vorig jaar de gehele dag halfstok hangen (van zonsopgang tot zonsondergang).

Online Open Joodse Huizen route

Elk jaar worden tijdens de Open Joodse Huizen route herdenkingen georganiseerd door heel Nederland. Dit jaar gebeurt dit online. Bart Lankester, auteur van het boek Kom vrouwen, aangepakt!, vertelt op 4 mei over het verzetswerk van Trien de Haan-Zwagerman en gezin. Dit doet hij vanuit de vroegere woning van Trien de Haan in Hoorn. Dit is op 4 mei vanaf 14.00 uur te volgen via www.openjoodsehuizen.nl

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.