Elke dag een mijl bewegen op school

12 juli 2017

Elke dag een mijl (1,6 km) bewegen onder schooltijd en dan het liefst rennend. Dat is het idee van The Daily Mile, een Schots initiatief dat ook op basisschool De Rank in Zwaag is geïntroduceerd.

Kinderen van basisschool De Rank rennen hun dagelijkse mijl

Op donderdag 6 juli rende wethouder Ben Tap van Sport ´s ochtends een kwartier mee. Ben Tap: ‘Het doel is simpel: elke dag samen een kwartier bewegen om fit te blijven. The Daily Mile stimuleert kinderen om te bewegen en verbetert de conditie. Ook het concentratieniveau, stemming en gedrag gaan vooruit. De kracht van The Daily Mile is dat je het altijd kan doen en iedereen kan meedoen. We hopen dat meer scholen in de gemeente het gaan invoeren.’

Basisschool De Rank voerde The Daily Mile aan het begin van het schooljaar in. ‘Het meest optimaal is om het in te zetten op het moment dat de concentratie minder wordt´, zegt Matthijs van den Bergh-Broerse, vakleerkracht bewegingsonderwijs. ´De kinderen komen na The Daily Mile rustig terug en gaan stil en gemotiveerd aan het werk.’

Inmiddels doen ruim 150 scholen in Nederland mee aan de Daily Mile. De gemeente Hoorn  stimuleert beweging in het primair onderwijs en hoopt dat meer scholen aansluiten bij de toenemende populariteit.

Schots idee

The Daily Mile is gestart door de Schotse basisschooldirecteur Elaine Wyllie. Zij maakte zich zorgen over het overgewicht bij haar leerlingen. Daarom is ze met de kinderen elke dag 15 minuten naar buiten gegaan om een mijl te rennen. Kinderen zijn vrij om te wandelen, joggen of rennen, maar worden gestimuleerd om dit zoveel mogelijk rennend te doen. Volgens Wyllie waren er na vier jaar geen kinderen meer met obesitas op haar school. Ook waren de  kinderen beter geconcentreerd en verbeterden de leerprestaties. 

Kijk voor meer informatie op www.thedailymile.nl