Gezondheid, beweging en actief meedoen

Gezondheid, beweging en actief meedoen


Gezondheid

Een goede gezondheid wordt bevorderd door een gezonde leefstijl. Deze gezonde leefstijl verlaagt bijvoorbeeld de kans op het ontstaan van ziektes. De meest belangrijke kenmerken van een gezonde leefstijl zijn:

  1. Gevarieerd en gezond eten (de schijf van vijf) 
  2. Voldoende beweging, de dagelijkse richtlijn is 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Kinderen hebben meer beweging nodig, namelijk 60 minuten per dag.
  3. Voldoende ontspanning, dit is nodig om lichaam en geest te laten herstellen van inspanning. 
  4. Voldoende slaap, de gemiddelde slaapbehoefte is 7 á 8 uur per nacht. Hoeveel slaap nodig is, varieert per leeftijd.  
    Als u slaapproblemen heeft, vindt u via deze link meer informatie. 

 

 

Beweging

Regelmatig sporten en/of bewegen heeft veel gezondheidsvoordelen omdat het gewicht op peil blijft, het een goed gevoel geeft en het kan een uitlaatklep zijn voor stress. Héél veel sporten is niet nodig, een dagelijkse portie beweging is voldoende om gezondheidsvoordelen te ervaren. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen adviseert 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is de richtlijn 60 minuten per dag. 

Bewegen in Hoorn: volop mogelijkheden!
In Hoorn zijn circa 80 sportverenigingen in 40 verschillende soorten sport. Er is een digitale kaart gemaakt waarop alle sportaccommodaties en sportveldjes staan weergegeven. 

Houd rekening met gezondheidsrisico's
Wilt u intensiever gaan sporten of bewegen? Dan is het verstandig om vooraf een sportmedisch onderzoek te laten uitvoeren. Bij dit onderzoek worden gezondheidsrisico’s in kaart gebracht en krijgt u een advies over een sportkeuze en conditieverbetering. Lees meer over de sportkeuring via deze link.

Aangepast sporten
Als u wilt bewegen met een lichamelijke beperking, dan zijn er veel activiteiten waar u aan mee kunt doen. De meest gestelde vragen over aangepast sporten worden beantwoord op de website van Sportopbouwwerk Hoorn.   

 

 

Actief meedoen

Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op ieders eigen kunnen en sociale netwerk. Daarom is het belangrijk om regelmatig contact te hebben met mensen om u heen zoals buren, vrienden, kennissen en familie en actief mee te doen in de samenleving. Zoek bijvoorbeeld een maatje om te bewegen of leuke evenementen te bezoeken of zet u in als vrijwilliger.

Vrijwilligerswerk
Het geeft veel mensen voldoening om een bijdrage aan de samenleving te leveren door vrijwilligerswerk te verrichten. Iets voor u? Kijk dan op de website van het Vrijwilligerspunt.

Mantelzorg
Heeft u vragen over over mantelzorg? Kijk dan op onze pagina over mantelzorg.