Ongediertebestrijding

Als u last heeft van ongedierte in uw woning, neemt u contact op met HVC. De gemeente Hoorn zelf bestrijdt zelf geen ongedierte.

Melden overlast ongedierte

Voor de bestrijding van een aantal soorten ongedierte komt HVC gratis bij u langs, zoals wespen, ratten en muizen. U kunt HVC bellen (0800 0700) of het meldingsformulier  gebruiken. Na uw melding komen de bestrijders van HVC binnen 3 werkdagen bij u langs.

Bijen

Honingbijen zijn nuttige insecten, maar een zwerm honingbijen bij uw woning kan voor ongemak zorgen. Bijenimkers zijn blij met zo'n bijenvolk. Dus als u een bijenvolk ziet, kunt u een imker bellen om het bijenvolk op te halen. Ook HVC haalt gratis bijenvolken op.

Vraag en antwoord

1. Ik heb last van insecten uit het openbare groen. Kan de gemeente daar iets aan doen?

Nee, daar doet de gemeente niets aan. Ook HVC bestrijdt geen insecten in het openbare groen. Want chemische bestrijding van insecten is slecht voor het milieu en schadelijk voor de volksgezondheid. En biologische bestrijding is te duur en werkt vaak niet goed genoeg. Meestal is de overlast van insecten maar voor een korte periode. Bekijk voor informatie de volgende pagina's: bladluis in bomen , spinselmot , eikenprocessierups .

2. Hoe voorkom ik een ratten- en muizenplaag?

Ratten en muizen komen af op plekken waar ze gemakkelijk voedsel vinden. Dus hoe schoner u uw omgeving houdt, hoe kleiner de kans op een rattenplaag of muizenplaag. Gooi daarom geen voedselresten in de openbare ruimte en voer geen vogels.

3. Wie bestrijdt muskusratten in Hoorn?

Muskusratten zijn schadelijke dieren omdat ze graven in onze dijken. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) bestrijdt muskusratten om te voorkomen dat ze dijken en oevers beschadigen. Muskusrattenbeheer vangt deze dieren. Heeft u een muskusrat gezien? Meld dat dan bij Muskusrattenbeheer  (030 6345756 of meldingen@muskusrattenbeheer.nl).