Grootschalig onderhoud Westerblokker

De Westerblokker tussen Kloosterhout en de spoorwegovergang van de museumstoomtram Hoorn-Medemblik is toe aan wegonderhoud. Informatie over de omleiding vindt u op www.nhbereikbaar.nl

Planning werkzaamheden

 • Maandag 13 maart: Het straatwerk en asfalt wordt verwijderd.
 • Dinsdag 14 maart tot en met dinsdag 21 maart: Werkzaamheden aan overweg Museumstoomtram.
 • Dinsdag 21 maart tot en met (naar verwachting) maandag 22 mei: De waterleiding in de Westerblokker wordt vervangen.
 • Maandag 22 mei tot en met dinsdag 30 mei: De kruising Westerblokker - Oostergouw wordt aangepast.
 • Nadat de waterleiding vervangen is, wordt het hemelwaterriool aangebracht in de Westerblokker.
 • Nadat het hemelwaterriool is aangebracht tot half september: De fietsstraat wordt aangelegd en de trottoirs worden vernieuwd.

Tijdens de bouwvak van 28 juli tot 20 augustus zijn er geen werkzaamheden. De weg wordt in die periode opengesteld. Verkeersborden geven dan de situatie aan. De verwachting is dat de laatste werkzaamheden na de bouwvak plaatsvinden.

Informatie voor bestemmingsverkeer

 • Wordt er gewerkt aan de Westerblokker tussen de Nadorst en de Oostergouw? Dan kan gemotoriseerd bestemmingsverkeer de Uitspanning en Westerblokker bereiken via het fietspad Barnsteen (in) naast de Nadorst en fietspad Leisteen (uit).
 • Het verlaten van de Uitspanning en de Westerblokker vindt plaats via de Westerblokker, links- of rechtsom, dit hangt af van waar op dat moment gewerkt wordt. Dit wordt ter plekke met borden aangegeven.

Informatie voor doorgaand fietsverkeer

 • Er is geen doorgaand fietsverkeer mogelijk via de Westerblokker. Fietsverkeer wordt omgeleid via de Nieuwe Steen, via de Kluut, Lepelaar en Provincialeweg.
 • Er is geen doorgaand fietsverkeer mogelijk vanaf de Kluut naar de Westerblokker, de fiets-voettunnel bij de Kluut wordt volledig afgesloten.
 • Er is gekozen om al het doorgaande fietsverkeer plus de voetgangers om te leiden en niet over de Westerblokker en via het fietspad vanaf de Kluut te laten rijden/lopen. Dat is voor de veiligheid van de fietsers, voetgangers, werknemers van KWS, PWN, Museumstoomtram en de bewoners.

Omleiding fietsers en voetgangers vanaf 5 april

 1. Vanaf Nieuwe Steen kan fietsomleiding route K gevolgd worden naar de Kersenboogerd via Vriendschaplaan, Koewijzend, Kloosterhout en Grutto.
 2. Vanaf Grutto (fietsbruggetje nabij IJsselweg) kan fietsomleiding route U gevolgd worden via Grutto, Kloosterhout, Koewijzend, Vriendschaplaan naar Nieuwe Steen en Uitspanning.
 3. Indien men vanaf Grutto (fietsbruggetje nabij IJsselweg) naar Centrum of Risdam wil kan men route C volgen via Spaarneweg en Provincialeweg naar Zwaagmergouw.
 4. Vanaf Westerblokker/Kloosterhout volgt u rechtsaf route U richting Nieuwe Steen en Uitspanning en linksaf route K richting Oostergouw. Vanaf de Grutto kunt u route C verder volgen richting centrum.

Bekijk het nieuwsbericht voor meer info. De nood- en hulpdiensten en HVC vuilophaaldienst zijn op de hoogte van de werkzaamheden en de bereikbaarheid.

Hieronder vindt u een korte opsomming over het ontwerp

 • De Westerblokker tussen spoorwegovergang en Kloosterhout wordt ingericht met brede rode fietsstroken en een smalle overrijdbare middenberm. Dit past ook bij de ambitie van de in 2021 door de gemeenteraad vastgestelde Mobiliteitsvisie om het fietscomfort op de Westerblokker te verbeteren.
 • Het wegdeel van de Westerblokker dat aan onderhoud toe is, dus het gedeelte tussen de spoorwegovergang museumstoomtram en de Kloosterhout, wordt ingericht als voorrangsweg. Het rechts-voorrang principe komt hierdoor te vervallen. Dit geldt uiteraard niet bij de Oostergouw en Kloosterhout. Dit blijven wel voorrangswegen.
 • Als snelheidsremmers worden subtiele drempels aangelegd om de ca. 100 meter. Ten oosten van de Oostergouw zal (t.h.v. Westerblokker 167) een brommerdrempel worden toegepast. Fietsers hebben hier geen last van. 
 • Op locaties waar (veel) wordt geparkeerd op de rijbaan is onderzocht of extra parkeerplaatsen aangelegd kunnen worden naast de rijbaan. De mogelijke parkeerplekken staan in het voorlopig ontwerp.
 • De kruisingen van de Westerblokker met de Oostergouw en Kloosterhout worden compacter gemaakt zodat het zicht op aankomend verkeer verbetert. Oversteken wordt veiliger, omdat afslaand verkeer beter kan opstellen tussen de rijbanen zonder ander verkeer op te houden. Dit punt is nog wel afhankelijk van eventuele subsidietoekenning vanuit de Provincie Noord-Holland.

 

De bewoners van de Uitspanning kunnen op de gebruikelijke locaties de rolcontainers plaatsen. De Bewoners van de Westerblokker (tussen het Bullepad en de Oostergouw) kunnen de avond voor de ophaaldag de rolcontainer op hun erf tegen de weg aan zetten. De aannemer zorgt er voor dat alle rolcontainers op een centrale plaats geleegd worden door HVC.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.