Eenzaam: het verhaal van Joop

Wilt u weten wat u zelf kunt doen tegen eenzaamheid? Lees dan de ervaring van Joop Bleeker.

'Iets doen voor anderen en onder de mensen zijn. Dat zou ik voor geen goud meer wil missen. Ik heb 35 jaar als buschauffeur gewerkt, maar in 2002 verloor ik mijn baan. Door de reorganisatie zat ik noodgedwongen thuis. Op de bus had ik altijd mensen om mij heen. Thuis was ik grotendeels alleen, dat was nogal een verandering. Mijn vrouw vertrok iedere dag richting haar werk. Mijn wereld werd met de dag kleiner. Achteraf gezien was ik toen al best eenzaam, maar dat is toch moeilijk om zelf te herkennen en te accepteren.

Op een gegeven moment is mijn vrouw overleden. We hadden jarenlang een fijn gezamenlijk huwelijksleven, maar opeens stond ik er écht alleen voor. Om het voor mijzelf wat makkelijker te maken, verhuisde ik naar mijn vertrouwde Hoornse buurtje van vroeger. Makkelijk was het helaas niet, ik kende niemand meer.

'Ik moest mijzelf bij de kladden pakken'

Toch heeft het nog anderhalf jaar geduurd voordat ik ergens op af durfde te stappen. En dat ging echt niet zonder slag of stoot hoor. Ik moest mijzelf bij de kladden pakken en om hulp te vragen. Ik heb gebeld met 1.Hoorn, die boden een luisterend oor en advies. Tijdens het gesprek bij 1.Hoorn kon ik mijn verhaal doen. Het was fijn om te horen dat ik zeker niet de enige ben die zich eenzaam voelt. Na een aantal fijne gesprekken voelde ik mij zeker genoeg om er weer op uit te gaan. Dat was echt een verademing, ik had er weer zin in.

Door Joke van 1.Hoorn werd ik enthousiast gemaakt om vrijwilligerswerk te gaan doen bij een zorgcentrum. Ik neem mensen die daar wonen of dagbesteding hebben mee op pad door de stad. Dit geeft mij veel voldoening: je doet wat voor mensen en je bent onder de mensen. Doordat ik me steeds beter voelde, ben ik zelf ook weer meer buiten de deur gaan doen, zoals biljarten in het wijkcentrum.

'Ik beleef het leven echt weer met plezier'

Op een gegeven moment klopte mijn buurvrouw Suzanne aan voor een bakkie koffie. Daar fleurde ik helemaal van op! Zij heeft mij voorgesteld aan wat mensen in de omgeving, door deze contacten is het echt weer mijn buurtje. Via haar heb ik mij inmiddels ook aangemeld voor een zangkoor. Deze stappen had ik niet kunnen ondernemen zonder de steun van mijn buurvrouw en 1.Hoorn. Ik kan nu echt te zeggen dat ik het leven weer met plezier en vooral samen met anderen beleef.´

Zelf hulp vinden

Heeft u hulp of advies nodig? Mogelijk kunt u familie, vrienden of buren vragen om ondersteuning? In Hoorn en omgeving zijn ook veel organisaties actief waar u terecht kunt, zoals vrijwilligersorganisaties en mantelzorgorganisaties. Meer informatie op de pagina Zelf ondersteuning vinden.

Samen met 1.Hoorn

Komt u er met uw eigen omgeving niet uit met een zorg of probleem? Dan kunt u terecht bij 1.Hoorn. De medewerkers denken met u mee over mogelijkheden voor zorg en ondersteuning; dichtbij als het kan en met professionele hulp als het nodig is. Meer informatie vindt u op de pagina Zorg en ondersteuning.