Eenzaam: bied hulp aan een ander

Meer dan een miljoen mensen in ons land voelen zich vaak eenzaam. Eenzaamheid is vaak een persoonlijk en onzichtbaar probleem en komt voor in alle lagen van onze samenleving. Een eenzaam gevoel is vaak van lange duur, door scheiding of overlijden van een partner. Weinig tot geen sociale contacten omdat iemand verhuisd is of ontslagen. Of, omdat iemand afhankelijk is van medische of thuiszorg.

Herkennen

Vaak is niet duidelijk waar iemand behoefte aan heeft of wat u zelf kunt doen om iemand die eenzaam is te helpen. Soms begint de oplossing van het probleem bij het herkennen of zien dat iemand eenzaam is. Op de website Samen tegen eenzaamheid vindt u een signaleringskaart. Hierop staan symptomen of signalen beschreven die kunnen wijzen op eenzaamheid (of andere problemen). Deze signalen kunnen voor u aanleiding van gesprek zijn.

Tips om mensen in uw omgeving te helpen

 • Maak een praatje
  Sociale contacten hebben is een van de beste manieren tegen eenzaamheid. Een praatje maken met iemand uit de straat die eenzaam is, kan er al voor zorgen dat iemand zich ‘gezien’ voelt.

 • Onderneem iets samen
  Ga bijvoorbeeld naar een koffieochtend of activiteit in het wijkcentrum. De wijkcentra en Stichting Netwerk organiseren in Hoorn wekelijks activiteiten om nieuwe sociale contacten te leggen. Zo zijn er koffie- en ontmoetingsochtenden in Risdam en Kersenboogerd, de eettafel in Grote Waal en De Cogge en de gesprekskring in Kersenboogerd. Bekijk alle activiteiten op www.netwerkhoorn.nl.

 • Ga samen boodschappen doen of naar de markt
  In Hoorn is bijna elke dag van de week een markt te bezoeken. Liever een toeristisch uitstapje? Meer informatie vindt u op de website www.ikhouvanhoorn.nl.

 • Verwijs iemand door naar 1.Hoorn
  Komt u voor uw werk als monteur, adviseur of bezorger vaak bij mensen thuis? Dan kunt u iemand waarvan u denkt dat hij of zij eenzaam is, doorverwijzen naar 1.Hoorn. Medewerkers van 1.Hoorn kunnen een luisterend oor bieden en mensen een steuntje in de rug geven om sociale contacten op te bouwen. Meer informatie vindt u op de pagina Zorg en ondersteuning.

 • Zet u in als Buurtmaatje
  In elke wijk van Hoorn zijn buurtmaatjes actief die buurtbewoners helpen als zij (nog) geen eigen netwerk hebben. Ze helpen bijvoorbeeld bij het regelen van praktische zaken, het eigen netwerk in kaart brengen, het plannen van activiteiten. Buurtmaatjes kunnen ook samen iets gezelligs doen. Een belangrijke voorwaarde voor het inzetten van een maatje, is dat het moet klikken. Meer informatie vindt u op de website van Stichting Netwerk
   
 • Word vrijwilliger
  Vrijwilligerspunt Westfriesland in Hoorn kan mensen elkaar koppelen die ondersteuning willen geven en dat nodig hebben. Meer informatie hierover vindt u op www.hulpdichtbij.nl.