Eenzaamheid: hoe help ik een ander?

Wilt u weten wat u kunt doen tegen eenzaamheid? Op deze pagina vindt u tips hoe u eenzame mensen kunt helpen.

Tips om mensen in uw omgeving te helpen

 • Maak een praatje
  Contact met andere mensen is een van de beste manieren om eenzaamheid tegen te gaan. Een praatje maken met iemand uit de straat die eenzaam is, kan er al voor zorgen dat iemand zich ‘gezien’ voelt.

 • Onderneem iets samen
  Ga bijvoorbeeld naar een koffieochtend of activiteit in het wijkcentrum. De wijkcentra en Stichting Netwerk organiseren in Hoorn wekelijks activiteiten om nieuwe sociale contacten te leggen. Zo zijn er koffie- en ontmoetingsochtenden in Risdam en Kersenboogerd, de eettafel in Grote Waal en De Cogge en de gesprekskring in Kersenboogerd. Bekijk alle activiteiten op www.netwerkhoorn.nl.

 • Ga samen boodschappen doen of naar de markt
  In Hoorn is bijna elke dag van de week een markt te bezoeken. Liever een toeristisch uitstapje? Meer informatie vindt u op de website www.ikhouvanhoorn.nl.

 • Verwijs iemand door naar 1.Hoorn
  Komt u voor uw werk als monteur, adviseur of bezorger vaak bij mensen thuis? Dan kunt u iemand waarvan u denkt dat hij of zij eenzaam is, doorverwijzen naar 1.Hoorn. Medewerkers van 1.Hoorn kunnen een luisterend oor bieden of een steuntje in de rug geven om sociale contacten op te bouwen. Meer informatie vindt u op de pagina Zorg en ondersteuning.

 • Zet u in als Buurtmaatje
  In elke wijk van Hoorn zijn buurtmaatjes actief die buurtbewoners helpen als zij (nog) geen eigen netwerk hebben. Ze helpen bijvoorbeeld bij het regelen van praktische zaken, het eigen netwerk in kaart brengen, het plannen van activiteiten. Buurtmaatjes kunnen ook samen iets gezelligs doen. Een belangrijke voorwaarde voor het inzetten van een maatje, is dat het moet klikken. Meer informatie vindt u op de website van Stichting Netwerk
   
 • Word vrijwilliger
  Vrijwilligerspunt Westfriesland in Hoorn kan mensen elkaar koppelen die ondersteuning willen geven en dat nodig hebben. Meer informatie hierover vindt u op www.hulpdichtbij.nl.
Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.