Eenzaam: hulp dichtbij door een oplettende buurvrouw

De buurvrouw hielp Joop door hem simpelweg uit te nodigen voor een kop koffie. Lees haar ervaring en misschien krijgt u inspiratie om iemand anders te helpen? 

Een paar jaar geleden kwam buurman Joop hier wonen. Een sympathieke man op leeftijd. Het viel mij op dat ik hem alleen buiten zag voor zijn wekelijkse boodschappen. Niet dat ik de hele dag de buren in de gaten houd hoor, maar ik vind het wel belangrijk om te weten wat er leeft in de buurt. Ik kreeg het gevoel dat Joop een beetje eenzaam was.

'Op een gegeven moment heb ik spontaan bij Joop aangeklopt'

Ik vond het moeilijk om te zien dat Joop niet echt aansluiting had in de straat. We wonen in een gezellige buurt waar we een beetje voor elkaar zorgen. Op een gegeven moment heb ik spontaan bij Joop aangeklopt. We hebben buiten een kopje koffie gedronken. Het was erg gezellig. Ondertussen doen we regelmatig een bakkie. Zijn verhalen over zijn leven op het bus en vroeger in onze buurt zijn erg leuk om te horen.

Joop heeft nu veel meer contacten in de buurt. Ook zie ik hem veel vaker op straat. Laatst kwam ik hem tegen met iemand van het zorgcentrum, ze waren lekker samen op pad. Ik geloof dat Joop ondertussen ook nog biljart en bij een zangkoor meedoet. Hij is tegenwoordig vaker weg dan thuis. Mooi om te zien!

Joop vertelde mij laatste dat hij zo blij is dat ik bij hem heb aangeklopt. Nou ik ook, ik haal er erg veel plezier uit.

Joop in gesprek met buurvrouw Suzanne

Zelf hulp bieden

Wilt u tips om iemand die eenzaam is te helpen? Kijk dan op de pagina Eenzaamheid: Bied zelf hulp aan een ander.

Samen met 1.Hoorn

Komt u er niet uit met een zorg of probleem van uzelf of iemand uit uw omgeving? Dan kunt u terecht bij 1.Hoorn. De medewerkers denken met u mee over mogelijkheden voor zorg en ondersteuning; dichtbij als het kan en met professionele hulp als het nodig is. Meer informatie vindt u op de pagina Zorg en ondersteuning.