Flitsvergunning

Als u gaat bouwen, heeft u meestal een vergunning nodig. Soms kan de gemeente de vergunning binnen 5 werkdagen afgeven. Dat heet een flitsvergunning. U kunt een flitsvergunning aanvragen als uw plan aan de voorwaarden voldoet. Een flitsvergunning is mogelijk voor veel voorkomende bouwplannen, zoals:

Wanneer kom ik in aanmerking voor een flitsvergunning

 • Als u alleen een omgevingsvergunning nodig heeft voor de activiteit bouwen
 • U dient uw aanvraag volledig in volgens de indieningsvereisten. Meer informatie vindt u bij het kopje aanvragen onderaan deze pagina. 
 • Uw plannen passen binnen het bestemmingsplan.
 • U niet bouwt aan een monument of bij een beschermd stads- of dorpsgezicht. Voor bewoners in de binnenstad is het niet mogelijk om een flitsvergunning aan te vragen. 
 • Uw plannen passen binnen de criteria van de welstandsnota.
 • Bij reclame: het gaat om een reclamebord aan de gevel en het reclamebord past binnen het reclamebeleid van de gemeente Hoorn.

Twijfelt u of u in aanmerking komt voor een flitsvergunning? Neem dan contact op met de gemeente via het contactformulier. 

Opgelet: Een flitsvergunning is een extra service van de gemeente. De wettelijke behandeltermijn van 8 weken blijft van toepassing. Afhankelijk van de capaciteit is het niet altijd mogelijk om deze service te leveren.

Heb ik wel een vergunning nodig?

Soms heeft u geen vergunning nodig, maar is het voldoende om melding te doen van uw bouwplannen. Dit kunt u controleren via de vergunningcheck op het Omgevingsloket

De kosten voor de vergunning zijn afhankelijk van de bouwsom van uw project. Meer informatie vindt u in de legesverordening. U kunt ook contact opnemen met de gemeente voor meer informatie.

 Wat moet ik doen?

 • U kunt de flitsvergunning online aanvragen via het Omgevingsloket. Daarvoor heeft u DigiD nodig. Bedrijven gebruiken bij de aanvraag eHerkenning. 
 • Na uw aanvraag stuurt u een e-mail naar de gemeente via vbt@hoorn.nl. Daarin geeft u aan dat u een flitsvergunning heeft aangevraagd. Gebruik als onderwerp ‘Flitsvergunning’ en het nummer dat u van het omgevingsloket heeft gekregen. 
 • De gemeente controleert of uw aanvraag aan de voorwaarden voldoet. En of uw aanvraag binnen het bestemmingsplan en de welstandsnota past.

Indieningsvereisten meesturen als bijlagen

Uw aanvraag is compleet als u de volgende documenten inlevert: 

 • bouwtekeningen (voorzien van alle relevante maatvoeringen en op schaal)
  o plattegronden, bestaand, nieuw en situatie
  o aanzichten van de gevel(s), bestaand en nieuw
  o doorsneden, bestaand en nieuw
 • foto’s bestaande situatie 

Behandeltijd

U ontvangt de flitsvergunning binnen 5 werkdagen. Als uw aanvraag na 10.00 uur binnen is, begint de behandeltijd op de volgende werkdag. Als uw aanvraag voor 10.00 uur binnen is, begint de behandeltijd nog dezelfde dag. Als er stukken ontbreken, krijgt u een bericht van de gemeente. De behandeltijd begint als uw aanvraag compleet is.

Constructieberekening

U mag de constructieberekening volgens Eurocode ook indienen na vergunningverlening. Maar u mag pas beginnen met bouwen als deze gegevens zijn goedgekeurd.

Vragen

Met vragen kunt u contact opnemen met de gemeente.

1. Wat zijn de voordelen van een flitsvergunning?

 • De vergunning wordt binnen 5 werkdagen gegeven, terwijl een normale aanvraag voor een omgevingsvergunning 8 weken kan duren.
 • Als uw aanvraag aan de voorwaarden van een flitsvergunning voldoet en als u de aanvraag juist heeft ingediend, krijgt u de vergunning altijd.
 • De kans op bezwaar van uw buren is kleiner dan bij een omgevingsvergunning, omdat uw aanvraag binnen het bestemmingsplan en de welstandsnota past.

2. Wat als ik voor mijn aanvraag toch geen flitsvergunning krijg?

Dan wordt uw aanvraag afgehandeld volgens de normale aanvraag van een omgevingsvergunning. De procedure daarvoor duurt wel een stuk langer, namelijk 8 weken. Als uw aanvraag alleen licht afwijkt van de voorwaarden voor een flitsvergunning, kan het verstandig zijn uw aanvraag aan te passen. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.