Toeristenbelasting

U moet in de volgende situaties toeristenbelasting betalen: 

  • U biedt betaalde overnachtingen aan.
  • U bezoekt met uw boot of schip één van de Hoornse havens.
  • U heeft een vaste ligplaats en u woont niet in Hoorn.

Voor kinderen onder de 13 jaar hoeft geen toeristenbelasting betaald te worden.

Waarom toeristenbelasting?

De historische stad Hoorn trekt veel toeristen naar de stad. Om de stad aantrekkelijk te houden, maakt de gemeente extra kosten. Met het invoeren van toeristenbelasting, betalen toeristen ook mee aan deze kosten.

Nachttoeristenbelasting

Biedt u betaalde overnachtingen aan in een hotel, een B&B, of via particuliere verhuur? Dan bedraagt de toeristenbelasting € 2,65 per persoon per nacht. Voor een overnachting in een tent, camper, of caravan bedraagt de toeristenbelasting € 1,85 per persoon per nacht.

Watertoeristenbelasting

De toeristenbelasting voor het verblijf op een boot of schip bedraagt € 1,85 per persoon per dag. Dit geldt ook voor bezoekers die korter dan een dag verblijven.

Vaste ligplaats

Heeft u een vaste ligplaats in een haven? Dan gaat de gemeente ervan uit dat gemiddeld 16 personen per jaar op uw boot verblijven. Dit betekent dat de havenorganisatie aan een booteigenaar die niet in Hoorn woont, € 29,60 toeristenbelasting per ligplaats in rekening brengt. 

De gemeente stuurt u eerst een voorlopige aanslag. Deze aanslag is gebaseerd op een inschatting van het aantal personen dat binnen een jaar bij u verblijft. Als het belastingjaar is afgelopen, ontvangt u een aangiftebiljet. Als u deze ontvangt, bent u verplicht aangifte te doen. Op basis van de werkelijke aantallen, wordt de aanslag definitief vastgesteld. Hier ontvangt u bericht over.

Verplicht bijhouden van een nachtregister

Biedt u betaalde overnachtingen aan? Dan bent u verplicht om een nachtregister bij te houden. Het nachtregister is een controlemiddel. Dit kan gebruikt worden om het aantal toeristen te bepalen dat bij u overnacht heeft.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.