Sinterklaasintocht 2018

Op zaterdag 17 november komt Sinterklaas aan in Hoorn. Op deze pagina vindt u alle informatie over de intocht en het programma.

Veel gestelde vragen

1. Hoe ziet het het programma eruit?

Sinterklaas komt op zaterdag 17 november rond 11:30 uur aan in de haven van Hoorn. Hij meert aan op de vertrouwde plek aan de Oude Doelenkade. Na het onthaal in de haven volgt een optocht door de binnenstad, met een aantal stops. Vanaf 11:45 uur start een programma op de Roode Steen, waar de Sint rond 12:30 uur van zijn paard stapt om even deel te nemen aan een welkomstceremonie. Daarna vervolgt hij de rondgang door de stad en is er rond 14:00 uur een afsluitend programma op de Roode Steen. Het programma is uiterlijk om 14:30 uur klaar.

2. Wat is de route van de optocht?

Sinterklaas komt per stoomboot aan bij de Oude Doelenkade. Daar vandaan gaat de optocht langs de Korenmarkt, de Wijdebrugsteeg, het Grote Oost naar de Roode Steen. Na een kort programma op de Roode Steen gaat Sinterklaas verder langs de Kerkstraat, het Kerkplein, de Nieuwstraat, de Gouw, de Gedempte Turfhaven, de Veemarkt, Kleine Noord, Grote Noord, om vervolgens rond 14:00 uur weer terug te zijn voor een afsluiting op de Roode Steen.

3. Waar kan ik het beste parkeren?

Woont u in de buurt en bent u in de gelegenheid om op de fiets naar de binnenstad te komen? Dan is dat de beste optie. Komt u met de auto? Op de pagina 'Parkeren bezoekers' vindt u meer informatie over de parkeermogelijkheden in Hoorn.

4. Zijn er demonstraties?

Er is 1 groepje tegenstanders van zwarte piet, die zich rustig en vreedzaam willen uiten. Dit is een lokaal groepje, dus niet het landelijke 'Kick Out Zwarte Piet'. Zij krijgen een plek langs de optocht, bij het Dal/Spoorstraat. Bij de intocht in de haven en elders langs de route van de optocht worden geen demonstraties verwacht en toegestaan. Er zijn duidelijke spelregels en er zijn goede afspraken gemaakt. De gemeente en de politie hebben er dan ook alle vertrouwen in dat dit rustig verloopt.

5. Waarom staat de gemeente demonstraties toe? 

Het recht op vrije meningsuiting en het recht om te demonstreren zijn grondrechten, die de gemeente vanzelfsprekend respecteert. De gemeente mag wel voorwaarden stellen. Omdat het hier om een kinderfeest gaat, zijn de spelregels heel strikt. Bij gespannen situaties grijpt de politie snel in. Uitgangspunt is dat de intocht voor alle kinderen feestelijk, veilig en ongestoord kan verlopen.