Gemeente zoekt inwoners voor speciaal oorlogsmonument

8 januari 2020

Op maandagavond 27 januari 2020 tussen 19.00 en 20.00 uur wordt op de Roode Steen een deel van het nationale lichtmonument Levenslicht geïnstalleerd. De gemeente zoekt inwoners die hun eigen verhaal willen delen en een steen willen neerleggen.

Foto Marco de Swart

In de verhalen moet naar voren komen wat de invloed van de Tweede Wereldoorlog (of andere oorlog) is op hun persoonlijke leven. Maar het mag ook gaan over vrijheid. Met het aanlichten van het kunstwerk van Daan Roosegaarde wordt stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz. Op 27 januari is dat precies 75 jaar geleden.

Tweede Wereldoorlog

Het complete kunstwerk van Daan Roosegaarde bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Dit aantal staat gelijk aan het aantal Joden, Roma en Sinti in Nederland, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Het lichtmonument in Hoorn bestaat uit 500 stenen.

Hoe kunnen inwoners meedoen?

U kunt zich niet meer aanmelden voor het neerleggen van een steen. U kunt nog wel een verhaal aanleveren voor op de muur bij Expoost. In de boodschap moet naar voren komen wat de invloed van de Tweede Wereldoorlog (of andere oorlog) is op hun persoonlijke leven. Maar het mag ook gaan over vrijheid. Want waarom is vrijheid zo belangrijk? De uiterste inleverdatum voor de tekst is zondag 26 januari. U kunt uw tekst aanleveren via www.hoorn.nl/levenslicht

‘Iedere steen een eigen verhaal’

Burgemeester Jan Nieuwenburg: ,,Met het monument Levenslicht, staan we gezamenlijk stil bij alle vreselijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. We staan ook stil bij 75 jaar vrijheid. Met iedere steen, een eigen verhaal. Want vrijheid is nog altijd niet vanzelfsprekend. En door het delen van verhalen, worden we nog bewuster van het feit hoe mooi het is om in vrijheid te leven. Ik roep onze inwoners dan ook op hun eigen steen bij te dragen.’’

Wat gebeurt er met de persoonlijke verhalen?

De teksten die worden ingestuurd, worden gebruikt voor het programma op maandag 27 januari. Na het aanlichten van het monument, is het monument vanaf 28 januari t/m 2 februari van 19:00 tot 21:00 uur te bezichtigen in pop-up museum Expoost aan de Roode Steen. 

Meer informatie

In 2020 is het 75 jaar geleden dat een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Hoorn wordt dit een jaar lang gevierd. Dit gebeurt onder andere met het Lichtmonument, maar ook met een theaterroute, concerten, vrijheidsmaaltijden, tentoonstellingen en de Stille Tocht. Meer informatie over 75 jaar vrijheid is te vinden op www.vrijheidinhoorn.nl. Meer informatie over het monument Levenslicht vindt u op www.4en5mei.nl/levenslicht.