250 schapen grazen in Hoorn

11 april 2019

De stadsbegrazing in Hoorn door 250 schapen is begonnen. Op woensdag 10 april werd de start van de proef feestelijk ingeluid door leerlingen van de scholen Parcival en Wereldwijzer, wethouder Simon Broersma en herder Marijke Dirkson.

De schapen lopen onder begeleiding van de herder een route door de Kersenboogerd en een deel van de Bangert en Oosterpolder.

Voordelen biodiversiteit

Het ‘onderhoud’ van de bermen door de schapen in Hoorn betreft een proef en loopt tot en met september. Wethouder Simon Broersma: “De stadsbegrazing helpt de biodiversiteit in Hoorn te verhogen en daarmee de stad te verduurzamen. Door het grazen van de schapen blijft de bodem open. Voedingsstoffen komen beter beschikbaar voor planten en kruiden én insecten overleven op deze manier beter.

Verspreiding bloemzaden

De schapen eten ongewenste plantsoorten, zoals distel en berenklauw. Hierdoor zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. Via hun hoeven en vacht verspreiden de schapen veel bloemzaden. De ontlasting van de kudde verdwijnt in de bodem en zorgt voor een natuurlijke vorm van mineralisatie en bemesting.”