26 en 27 maart: expositie met Hoornse kunstwerken

21 maart 2022

Op 26 en 27 maart kan iedereen gratis  'Als door een spiegel' bewonderen bij Hotel Mariakapel. De expositie bestaat uit Hoornse kunstwerken uit coronatijd. De gemeente heeft deze werken aangekocht om zo lokale kunstenaars te steunen.

Een deel van kunstwerk Vogelspotspot van STHOM.

Op zaterdag 26 en zondag 27 maart is iedereen tussen 11.00 uur en 17.00 uur van harte welkom bij Hotel Maria Kapel, Korte Achterstraat 2A in Hoorn.

Wat voor kunst kan ik zien?

De werken variëren van schilderijen, fotografie en tekeningen tot sculptuur. Ze geven een diverse en rijke blik op een tijd vol onzekerheden en turbulentie, maar ook ontsnapping, fascinaties en inspiratie. De expositie creëert een moment van ontmoeting, nabijheid en uitwisseling na een periode waarin dat niet of minder mogelijk was.

Steun voor Hoornse kunstenaars

Wethouder Kholoud al Mobayed: 'Beeldend kunstenaars hebben het zwaar gehad door de coronacrisis. Ateliers moesten dicht en kunstenaars verloren zo het contact met het publiek. Veel kunstenaars kwamen niet of nauwelijks in aanmerking voor landelijke hulpmaatregelen. En dat terwijl kunstenaars zo belangrijk zijn. Ze brengen ons met elkaar in gesprek, inspireren en zetten je aan tot nadenken. Om onze Hoornse kunstenaars te steunen, hebben we deze werken daarom aangekocht.'

'Een expositie die u niet mag missen.'

Tijdens de officiële opening op vrijdag 25 maart wordt bekend welke werken er te zien zijn.  Wethouder Kholoud al Mobayed raadt een bezoek van harte aan: 'Het zijn kunstwerken die in coronatijd zijn gemaakt. Het is fascinerend om te zien voor welke creativiteit dat heeft gezorgd. Iedereen die kunst in Hoorn een warm hart toedraagt, mag deze expositie niet missen’.    

Samen met lokale kunstenaars

Gemeenten hebben geld ontvangen van het Rijk voor de ondersteuning van de culturele sector. Daarvan heeft de gemeente Hoorn 50.000 euro beschikbaar gesteld voor de aankoop van werken van Hoornse kunstenaars, voor een maximaal bedrag van 2.000 euro. Deze actie is samen met een groep lokale kunstenaars opgezet. Een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft de aangekochte werken geselecteerd.