75 jaar vrijheid in Hoorn wordt thuis gevierd

7 april 2020

De Tweede Wereldoorlog eindigde 75 jaar geleden. In Hoorn, Blokker en Zwaag zou dit groot gevierd worden, maar door het coronavirus vieren we onze vrijheid thuis. Op 4 mei is is de Dodenherdenking in Hoorn live te volgen via Facebook. Ook is er op 5 mei een bevrijdingsconcert te zien.

Er zijn Hoornse activiteiten afgelast, maar een aantal worden doorgeschoven naar het najaar. Theater Op de Bon vindt plaats in het Cultureel Weekend op 5 september en de muziekvoorstelling Stil Verzet van Westend wordt op 21 en 22 november opgevoerd. Maar waar mogelijk wordt in Hoorn rond 4 en 5 mei toch samen herdacht en de vrijheid gevierd. Dat gebeurt gedeeltelijk online, dus gewoon thuis.

Stille Tocht op 4 mei via livestream

De Stille Tocht wordt dit jaar niet met elkaar gelopen. Wel kan iedereen op 4 mei via een Facebooklivestream thuis kijken naar een live-reportage vanuit Hoorn. Ook op de website vrijheidinhoorn.nl is deze uitzending te volgen. Beleef de herdenking met de kranslegging van Eddy Boom, voorzitter van Comité 40-45 Hoorn en burgemeester Jan Nieuwenburg. Na de speech van de burgemeester klinkt het Wilhelmus op het carillon vanuit de Grote Kerk Hoorn. Daarna volgt de documentaire ‘De oorlog van mijn vader’ van Joost Schrickx die gratis thuis te volgen is.

Heel Hoorn Vlagt op 5 mei

Ook andere zaken worden online vertoond zoals op 5 mei een (eerder opgenomen concert) van het Hoorns Harmonie Orkest, met een woord vooraf door de burgemeester. Ook de plaatsing van de plaquette op het NS-stationsgebouw voor de weggevoerde joden op 20 april wordt gefilmd en uitgezonden. Daarnaast kan in Hoorn toch gezamenlijk de vrijheid gevierd worden, door massaal samen te ‘vlaggen’. Heel Hoorn Vlagt op 5 mei. De Open Joodse Huizen wordt verplaatst naar volgend jaar. Meer informatie is te vinden op www.vrijheidinhoorn.nl.