Advies van een ergotherapeut over Lekker blijven wonen

16 juni 2022

Om zo lang mogelijk lekker te kunnen blijven wonen op de eigen vertrouwde plek, kunt u een heleboel dingen doen. Een ergotherapeut kan u helpen bij het maken van een plan hiervoor.

Het is lang niet altijd zo dat het hele huis verbouwd of aangepast moet worden als u zolang mogelijk wil blijven wonen op uw eigen vertrouwde plek. Wel is het slim om alvast een plan te maken. Liefst op het moment dat u zelf nog fit bent, of wanneer u opmerkt dat bepaalde dingen toch minder makkelijk gaan.

Advies ergotherapeut

Eén van de specialisten die kunnen helpen bij het maken van zo’n plan, is de ergotherapeut. Wat niet iedereen weet, is dat advies van de ergotherapeut wordt vergoed door de verzekering.  Een ergotherapeut kijkt met u mee naar wat u goed kan en wat er minder goed gaat. Daar worden dan praktische oplossingen voor gezocht. Dat kunnen fysieke oplossingen zijn maar soms adviseert de ergotherapeut ook om dingen ook op een andere manier te doen, waardoor ze minder moeite of energie kosten. Of u krijgt bijvoorbeeld tips om uw dag anders in te delen waardoor u meer energie overhoudt.

Risico op vallen

Ook als u merkt dat u vaker uw evenwicht verliest en bang wordt om te vallen, kan de ergotherapeut adviseren. Vaak met heel simpele tips waar je zelf niet zo snel opkomt maar die het risico op vallen behoorlijk verkleinen. Als er sprake is van dementie kan de ergotherapeut specifiek kijken naar de veiligheid en zelfstandigheid, zodat de zorg hier rekening mee kan houden. Voor het advies van een ergotherapeut is geen verwijzing nodig. U kunt zelf direct een ergotherapeut inschakelen via bijvoorbeeld Ergotherapie West-Friesland, Omring of Ergotherapie Noord-Holland. Ergotherapie wordt tot maximaal tien uur vergoed vanuit de basisverzekering.

Lekkerblijvenwonen.nl

Deze en andere slimme tips en adviezen vindt u op lekkerblijvenwonen.nl, waar u alle informatie vindt om zo lang mogelijk comfortabel en veilig te kunnen blijven wonen op de plek van uw keuze. U vindt er ook een gratis huistest en de mogelijkheid om u aan te melden voor de gratis digitale nieuwsbrief. Scan de code om direct naar de website te gaan.