Belevingsvlucht vliegverkeer Lelystad Airport

25 mei 2018

Op verzoek van de inwoners organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op woensdag 30 mei 2018 een belevingsvlucht. Tijdens deze vlucht kunnen de inwoners onder de vliegroutes het geluid van een vliegtuig in hun eigen omgeving ervaren.Hoe kunt u de vlucht volgen?

Op de website van de belevingsvlucht kunt u tussen 15.30 en 20.30 uur via Flightradar24 de vlucht volgen. Deze informatie geeft de huidige situatie weer, onvertraagd. Naar verwachting wordt er tussen 16.02 en 16.22 uur over Andijk en verder over Westfriesland gevlogen. U kunt ook de app Flightradar24 (voor iOS en Android) gebruiken. Als u in de app de ‘alert’ aanzet, krijgt u een bericht op het moment dat de vlucht start.

Deel uw ervaringen

Tijdens en kort na de belevingsvlucht kunt u uw ervaringen online doorgeven via de website van de belevingsvlucht. Zowel als het mee- als tegenvalt. Ook wordt op een tiental locaties metingen gedaan. Deze locaties zijn representatief voor alle routes. De eerste resultaten staan snel na de belevingsvlucht op de website van Belevingsvlucht.

Vervolg

De belevingsvlucht is bedoeld om eenmalig het geluid van een representatief vliegtuig te laten horen. Niet om het besluit rondom Lelystad Airport te herzien. Op 11 juni 2018 gaat de regiegroep de belevingsvlucht evalueren. De voorzitter van de regiegroep biedt voor de zomervakantie de eindevaluatie aan het ministerie aan.

Route Westfriesland

Toen bekend werd welke vliegroutes er vanaf 2020 op Lelystad Airport gevlogen gaan worden, hebben de Westfriese gemeenten zich ingezet voor een zo gunstig mogelijke route. Na intensief overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vliegt de route nu over Andijk en maakt het vliegverkeer al boven het IJsselmeer een doorstart naar hogere vliegroutes. Deze route hoeft maar zeer beperkt gebruikt te worden.

Er gaat 120 dagen per jaar verkeer over Andijk als de marine actief is in het militair vlieggebied dat boven de Kop van Noord-Holland ligt. Gemiddeld gaat het om 1 vlucht per dag en als ook de Landmacht actief is in het Noorden (twee weken per jaar), gaat het om 2 vluchten per dag. In het slechtste geval wordt voor de kust van Andijk (dus boven het IJsselmeer geklommen van 1.800 naar 2.700 meter).