Bladeren op straat: hoe ruimt de gemeente dit op?

27 oktober 2021

Vallende bladeren kunnen overlast veroorzaken. Wij proberen de gevallen bladeren dan ook zo snel mogelijk op te ruimen. Voor het schoonhouden van de wegen en paden, huren we in de herfst extra veegmachines.

Een veegmachine rijdt door een straat.

Wij vegen eerst en vaker langs de hoofdroutes door Hoorn. Daarna komen de veegwagens een aantal keer door de wijk, tot uiteindelijk al het blad weg is.  De bladeren vallen niet overal tegelijk en daarom ligt er tijdens de herfst altijd wel blad op straat. De gemeente veegt alleen op openbare bestrating in de woonwijken en de winkelgebieden. Het gaat dan om voetpaden, fietspaden, openbare wegen, parkeervakken en speelplaatsen.

Wat gebeurt er met mijn melding?

Onze buitendienst krijgt jaarlijks veel meldingen van blad op straat in de herfst. Om de overlast zo veel mogelijk te beperken, wordt er straat voor straat geveegd. Hierdoor kunnen we niet altijd meteen een melding van een inwoner afhandelen. Wij vegen overal, maar soms moet u wat geduld hebben.

Bladkorven voor bladeren uit uw tuin

De groene rolemmers zijn onder meer bedoeld voor bladeren uit uw tuin. Om te voorkomen dat de groene rolemmers te snel vol raken, plaatst de gemeente bladkorven in de wijken. Hierin kunnen bewoners hun bladeren in gooien. De bladkorven zijn alleen bedoeld voor bladeren en worden leeggehaald door de gemeente. De bladkorven worden deze week en volgende week geplaatst in de verschillende wijken. Kijk op de pagina Bladkorven voor de exacte locaties.

Wat gebeurt er met de blaadjes?

Het blad dat wij opvegen, krijgt een groene bestemming. Per jaar voeren wij ongeveer 700 ton bladafval af. Dit bladafval gaat naar composteerbedrijven. Die maken tuinaarde en tuinmest van bladafval en ander groenafval.