Een gesprek beginnen, kan een leven redden

6 september 2022

Zaterdag 10 september is de dag van de suïcidepreventie, het voorkomen van zelfdoding. Er zijn diverse initiatieven kunnen die helpen om een goed gesprek te beginnen.

Feiten en cijfers

In 2021 pleegden 1859 mensen in Nederland zelfmoord, gemiddeld 5 mensen per dag. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Dit betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden door het verdriet van een zelfdoding. 60% van deze mensen is niet bekend bij een zorginstelling. Praten kan de pijn verzachten. Het netwerk is dus van groot belang voor mensen met suïcidale gedachten.

De gemeente helpt graag het gesprek op gang en heeft – onder andere met 113 Zelfmoordpreventie - de website VraagPraatLuister ontwikkeld. Deze website helpt u anderen te helpen met praktische tips en speciale trainingen om signalen te herkennen en vooral om het gesprek aan te gaan. Want dat kan een leven redden.

‘1K Z1E J3’ bankjes campagne

Ook 113 voert momenteel campagne om goede gesprekken te voeren en heeft daarvoor de ‘1K Z1E J3’ bankjescampagne bedacht. In diverse gemeenten verspreid over het land worden goudkleurige plaques bevestigd op bankjes in de openbare ruimte met de tekst: een goed gesprek begint met iemand écht zien. Deze bankjes worden een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. In Hoorn zijn tot nu toe twee bankjes te vinden: in het Wilhelminaplantsoen en in het Risdammerhout, tegenover de Torenwachter.

Denkt u aan zelfmoord of heeft u nu hulp nodig? Chat anoniem met 113 Zelfmoordpreventie, bel 113 of gratis 0800 0113.