Eerste Schooldag van de Duurzaamheid succes

2 november 2018

Vijf scholen en ruim 600 leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs deden op vrijdag 2 november mee aan de eerste Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid.

Leerlingen van De Rank inspecteren samen met wethouder Bashara het riool, onder toeziend oog van toezichthouder Ad Kunst

Het was een duurzame doe-dag waarbij de leerlingen spelenderwijs in beweging zijn gebracht om hun leefomgeving leuker, eerlijker en schoner te maken. Bij basisschool De Rank mochten leerlingen uit groep 6 samen met wethouder Samir Bashara het riool inspecteren en een eigen riool nabouwen. Dit was een van de activiteiten waar de kinderen aan mee konden doen.

Duurzame acties en wensen

Behalve De Rank deden Het Ooievaarsnest, Het Kompas, De Klipper en De Zonnewijzer mee. Kinderen van groep 5 tot en met 8 hebben onder andere zeep gemaakt, een insectenhotel gebouwd en met afval en schone energie gespeeld.

Alle kinderen mochten duidelijk maken wat hun wensen en dromen zijn voor een duurzame omgeving. Kinderen van het Ooievaarsnest wensten ‘dat er overal zonnepanelen liggen’ en ook ‘dat de aarde geen prullenbak meer is’. De gemeente buigt zich met een jury over alle wensen en kiest een wens die echt wordt uitgevoerd in Hoorn. Op het platform ‘Voor een mooie stad’ worden nog eens twee wensen geplaatst. Bij voldoende enthousiasme van inwoners en bedrijven worden deze wensen ook uitgevoerd.

Kinderen van de onderbouw stonden op 2 november ook stil bij het onderwerp duurzaamheid. De kinderen hebben afval geraapt op straat en al het afval dat ze die dag tegenkwamen hebben ze gescheiden weggegooid.

De Schooldag van de Duurzaamheid is een initiatief van de gemeente Hoorn, Mak Blokweer en de Stichting Schooldag van de Duurzaamheid. Ga voor meer informatie naar www.schooldagvandeduurzaamheid.nl