Gemeente steunt culturele sector met 4 ton

5 oktober 2020

De gemeente Hoorn trekt bijna € 400.000 uit voor coronasteun aan tien grote culturele instellingen. Deze gemeentelijke bijdrage van 35 procent van het totale schadebedrag van ruim € 1,1 miljoen is nodig om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit het Provinciaal Noodfonds Sociale Infrastructuur.

De culturele sector is financieel zwaar getroffen door de maatregelen om het coronavirus in te dammen. De provincie Noord-Holland heeft een provinciaal noodfonds voor de culturele sector in het leven geroepen. Voor een bijdrage uit het provinciale noodfonds geldt dat gemeenten zelf 35 procent van het aangevraagde bedrag moeten uittrekken. Voor de gemeente Hoorn betekent dit een bijdrage van € 398.560.

Stimuleringsfonds Coronacrisis

Het bedrag dekt de gemeente uit het Stimuleringsfonds Coronacrisis, dat de gemeente aan het begin van de coronacrisis vrijmaakte om de impact van de coronacrisis op de stad te kunnen dempen. De gemeente verwacht in november een beslissing van de provincie over de subsidieaanvraag.

Tien instellingen

De Hoornse culturele instellingen die in aanmerking komen voor een bijdrage uit het fonds zijn het Westfries Museum, de Museumstoomtram, Cinema Oostereiland, Schouwburg Het Park, Theater Het Pakhuis, Stichting Oosterkerk, Bibliotheek Hoorn, De Blauwe Schuit, Hotel Maria Kapel en Muziekschool Gerard Boedijn. Deze instellingen verwachten een schadepost van in totaal € 1.138.744.

Culturele sector behouden

Wethouder Samir Bashara (Kunst en Cultuur): ‘De culturele sector in Hoorn is zwaar getroffen door de coronacrisis. De 1,5 meterregel zorgt voor een grote beperking in het aantal mensen dat deze instellingen kunnen ontvangen. Hoorn is een echte cultuurstad. Naast de horeca en detailhandel zorgt de cultuursector ervoor dat we een levendige en gastvrije stad zijn. Het is ons er dan ook alles aan gelegen om deze instellingen voor onze stad te kunnen behouden.’