Gratis zonnebrand bij elf horecazaken

10 augustus 2022

De gemeente heeft pompjes met zonnebrand geplaatst bij 11 horecagelegenheden in de stad. Zo kunnen bezoekers en bewoners zichzelf insmeren en beschermen tegen de zon.

Zonnebrand

Het is een proef binnen het lokaal gezondheidsbeleid, waarin het voorkomen van gezondheidsproblemen een belangrijke rol speelt. De elf deelnemende horecagelegenheden zijn enthousiast en hebben de pompjes zelf in beheer. Gaat u zelf op pad en wordt het warm en zonnig weer? Neem dan altijd zonnebrand mee. 

Eenvoudige maatregel

Wethouder Marjon van der Ven: 'Het insmeren met zonnebrand is een eenvoudige maatregel die een ernstige - veel voorkomende - ziekte kan voorkomen. Elk jaar krijgen ruim 65.000 Nederlanders het bericht dat ze huidkanker hebben. Meer dan 700 mensen overlijden per jaar aan een melanoom. Vooral mensen met een lichte huidskleur zijn gevoelig voor verbranding. Ze lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Met zonnebrandcrème kun je je huid beschermen tegen de schadelijke gevolgen van teveel ultraviolette-straling (UV-straling). Ook als u al een bruin kleurtje hebt gekregen door de zon.'

Vraag van de gemeenteraad

Aanleiding voor de proef is een vraag uit de gemeenteraad begin juli. Na afloop van de proef wordt bekeken hoe de pompjes in het lokaal gezondheidsbeleid een plek krijgen.