Historische straatreclame onthuld

13 juli 2018

Aan het Achterom 58 is een historische straatreclame zichtbaar gemaakt. Wethouder Samir Bashara (erfgoed en kunst en cultuur) onthulde op maandag 9 juli 2018 de reclame van Pool’s tabak.Sinds 1848 was de winkel van Pool koffie, thee en tabaksartikelen gevestigd aan het Grote Noord. In 1981 kwam er een einde aan Pool’s tabakfabriek. De reclame werd verwijderd en overschilderd. Door slijtage bleef de oude reclametekst echter deels zichtbaar.

Familie Pool

De reclame die nu is teruggebracht dateert uit het begin van de twintigste eeuw. Toen stapte de fabriek over naar elektromotoren en ontstond de reclame 'Stoomfabriek De Pool, van oudsher ’T Wapen van Drechterland'. De familie Pool bekleedde veel bestuursfuncties, ook die waterschap Drechterland, waar Hoorn onder viel. Zodoende kwam dit terug in het fabrieksmerk. 

Herstellen is vakwerk

Bij het herstel van de reclame werd rekening gehouden met details, bijvoorbeeld de grootte van de letter T. Dankzij het vakwerk van schilders Max en Sjaak van HSB-Polman ziet de schildering eruit als een echte historische reclame, en niet als een nieuwe en gelikte reclame.  

Initiatiefnemers

Vereniging Oud Hoorn en de familie Deen namen het initiatief voor het herstellen van de straatreclame. De gemeente ondersteunde het project via de beleefbaarheidssubsidie van team erfgoed en het budget voor beeldende kunst. Historische gevelreclames zijn een goede manier om erfgoed zichtbaar te maken. Ze vormen een directe link naar het verleden en maken de geschiedenis van een plek concreet.

Meer historische borden

Onlangs werden ook de gevelborden aan het Claes Joesthuys gerestaureerd. Het volgende project is Volks Bierhuis op de hoek van Grote Oost en Zon.