Hondenpoep opruimen makkelijker in Hoorn-Noord en Venenlaankwartier

16 juni 2020

Buurtbewoners van Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier hebben samen met de gemeente en stadscommunity ‘Voor een mooie stad’ actie ondernomen tegen het hondenpoepprobleem in de wijk.

Initiatiefneemster Wilma Anthonisse en wethouder Simon Broersma onthullen een hondenpoepbak
Initiatiefneemster Wilma Anthonisse en wethouder Simon Broersma onthullen een hondenpoepbak


Vrijdag 12 juni was het zo ver: 13 nieuwe prullenbakken zijn in de wijk geplaatst. Dankzij deze prullenbakken wordt het voor hondenbezitters een stuk makkelijker om hondenpoep van de straat te houden.

‘Wij hoeven niemand uit te leggen hoe vervelend en smerig het is wanneer je per ongeluk in de hondenpoep stapt, laat staan kinderen die tussen de hondenpoep spelen. Het is in ieders belang om straten, speeltuinen en grasvelden hondenpoepvrij te houden’, aldus één van de initiatiefnemers, Wilma Anthonisse. Hondenbezitters moeten ervoor zorgen dat de hondenpoep netjes wordt opgeruimd. Dit is niet altijd even makkelijk. Je kunt in de haast vergeten om zakjes mee te nemen. Prullenbakken zijn niet altijd dichtbij en soms is het niet duidelijk in welke gebieden een opruimplicht geldt.

13 prullenbakken met zakjes

Bewoners uit Hoorn-Noord en Venenlaankwartier hebben het initiatief genomen om het opruimen van hondenpoep makkelijker te maken. Vanuit deze gedachte zijn er op 13 strategische plaatsen prullenbakken geplaatst: Wabenstraat-Holenweg, Liornestraat-Wabenstraat, Drieboomlaan-Liornestraat, Drieboomlaan Loniusstraat, Venenlaan-Holenweg en Boelisstraat-Van Beijerenstraat. Ook staan er bakken bij het wandelpad achter de Streektuinen, het Wilheminaplantsoen, op het Julianaplein aan de kant van de Mecklenburgstraat, aan de Willemsweg naast de speeltuin en bij de Schellinkhouterdijk (Brandweerkazerne en fietsopgang).

Hulp uit de stad

Samen met de gemeente en de stadscommunity ‘Voor een mooie stad’ hebben de initiatiefnemers het plan verder uitgewerkt en gepresenteerd op vooreenmooiestad.nl. Via het platform bood Linda Wagner aan om een ontwerp te maken voor een aansprekende sticker op de prullenbak, Mark Hommersen heeft deze stickers vervolgens professioneel geplakt en buurtbewoners hebben zich aangemeld om te helpen met het bijvullen van de zakjes en een oogje in het zeil te houden.

Meld een volle bak

Ook is gedacht aan een systeem om de zakjes snel bij te laten vullen, waarbij voor de buurtbewoners een belangrijke taak is weggelegd. Via de stickers op de prullenbakken wordt passanten gevraagd melding te maken als de bak geleegd moet worden, beschadigd is of de zakjes ontbreken. De melding kan via laatweten.nl binnen enkele tellen gedaan worden. De melding komt vervolgens automatisch binnen bij de gemeente Hoorn en bij een groep van betrokken buurtbewoners die bereid zijn de zakjes bij te vullen.