Hoorn keert leefgeld uit aan Oekraïense vluchtelingen

28 maart 2022

De gemeente Hoorn gaat leefgeld uitkeren aan Oekraïense vluchtelingen. Ook komt er een vergoeding aan vluchtelingen die bij inwoners thuis wonen, voor een bijdrage aan de kosten van het gastgezin. Hoorn loopt hiermee vooruit op de regeling van de Rijksoverheid.

De grote kerk verlicht in de kleuren van de Oekraïense vlag

In Hoorn worden inmiddels ruim 70 Oekraïense vluchtelingen bij inwoners thuis opgevangen. Een veel gestelde vraag is of gastgezinnen ook een bijdrage in de kosten kunnen krijgen. De Rijksoverheid heeft laten weten te werken aan een regeling voor leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen. Alleen kan het nog even duren voordat dit helemaal rond is.

Voorkomen van financiële problemen

Hoorn wil voorkomen dat vluchtelingen of gastgezinnen in afwachting van de Rijksregeling in de financiële problemen komen. Daarom heeft de gemeente besloten om vooruitlopend op de Rijksregeling alvast leefgeld uit te keren.

Leefgeld

De Rijksregeling gaat uit van € 60 leefgeld per persoon per week, voor zowel volwassenen als minderjarigen. Vluchtelingen in een particuliere opvang, zoals bij een gastgezin, krijgen een extra toelage om bij te dragen aan het huishouden. Het gaat om € 75 per week voor het eerste gezinslid, bovenop het basisbedrag van € 60 dus € 135).

Per gezin maximaal € 125 per week

Voor het tweede gezinslid is de extra toelage € 25 , voor het derde en vierde is dit € 12,50. Per gezin dus maximaal € 125 per week. De gemeente heeft contact met de vluchtelingen en gastgezinnen over deze regeling.