Hoorn koploper duurzaam doelgroepenvervoer

1 juni 2018

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat de gemeente Hoorn een van de koplopers is als het gaat om duurzaam doelgroepenvervoer.Het ministerie heeft in 2017 een onderzoek laten uitvoeren naar aanbestedingen voor het doelgroepenvervoer in 2016. In veel gevallen bleek duurzaamheid niet een van de belangrijkste criteria.

In Hoorn wordt het doelgroepenvervoer voor de regio Westfriesland wel veel aandacht besteed aan het onderdeel duurzaamheid. Momenteel investeert Hoorn namens Westfriesland samen met vervoerder ZCN in elektrische voertuigen voor het gehele Wmo-vervoer (Regiotaxi). Dat past ook bij de ambitie van Hoorn om in 2040 een klimaatneutrale stad te zijn.

Afspraken gemaakt

Op 31 mei ondertekende wethouder Theo van Eijk namens de gemeente Hoorn het bestuursakkoord Zero Emissie Doelgroepenvervoer (ZED). Dat gebeurde tijdens het festival Duurzame Mobiliteit in Amersfoort, waar staatssecretaris Stientje van Veldhoven bij aanwezig was. Theo van Eijk is trots. ‘Het is mooi om koploper genoemd te worden, ik ben er trots op. Het geeft aan dat we goed bezig zijn. En dat blijven we natuurlijk ook doen.’ Hoorn tekende samen met de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Groningen, Drechtsteden en Zwolle.

Andere partijen zoals ZCN, vervoerspartner voor het Wmo-vervoer in Westfriesland, andere vervoerders, voertuigleveranciers en adviesbureaus maakten samen met de overheden ook afspraken. Zij legden dit vast in een convenant.