Hoorn viert op 8 en 9 oktober de vrijheid tijdens de Slag op de Zuiderzee

4 oktober 2022

Op 8 en 9 oktober viert Hoorn de Slag op de Zuiderzee met gratis muziek, vertellingen, theater, historische acteurs en nog veel meer. Op zaterdagavond vindt de opening plaats in de Oosterkerk om 19.00 uur. Vanaf 20.00 uur is er een gratis doorlopend programma in de binnenstad.

Op zondag 9 oktober is er voor jong en oud vanaf 12.00 uur van alles te beleven in het havengebied: van de vlag veroveren op de klimmuur tot een bezoek aan de Halve Maen. Speciaal voor dit weekend is het museumschip namelijk even terug in de Hoornse wateren. Alle activiteiten zijn gratis. Kijk voor het hele programma op www.slagopdezuiderzee.nl

Programma zaterdagavond

Op zaterdagavond 9 oktober start het feest in de Oosterkerk met muziek van onder andere Hailander en het Shantykoor met Monique de Meza. Wethouder Axel Boomgaars opent de avond, waarna stadsdichter Levi Noë een ode brengt aan de vrijheid. Vanaf 20.00 uur vindt er op zeven cultuurlocaties in de binnenstad een doorlopend gratis programma plaats. Iedereen kan binnenlopen en genieten van de vertelling ‘Rondom de beker van Bossu’ in het Westfries Museum, maar ook van muziek en een theatervertelling door Simon Laan in de Bibliotheek.

Dansers en lezingen

In de Boterhal op het Kerkplein danst de Syrische danseres Zohor en in de Statenpoort wisselt de muziek van De Mannen van Stavast af met de theaterscene Jan Haring, vertolkt door Theater Op Roet. In Museum Expoost in de Nieuwsteeg zingen de Lieve Jongens en houdt Carel Brouwers een filosofische vertelling over de vrijheid. Ook is er een expositie te zien van de Nederlandse vereniging van Zeeschilders. In Hotel Maria Kapel in de Achterstraat vertolkt Julian Wijnstein Tabo Jansz en vertelt hij over de waargebeurde geschiedenis van de donkere ‘huisbediende’ Tabo. Vanaf 22.30 uur verzorgen Mark & Friends de afterparty in de Oosterkerk. 

Zondag voor jong en oud

Op zondag 9 oktober is er in het havengebied van alles te beleven voor jong en oud. Bekijk het interieur van museumschip de Halve Maen en maak een gratis ritje met de Watertaxi. Schepen van Varend erfgoed, Clean2Anywhere en Allemansend komen naar de Vismarkt, de geuzen waken vanuit hun tentenkamp over de stad en in het lokaal van de Vrijheid kun je genieten van vertellingen. Op de klimmuur pak je de admiraliteitsvlag uit het hoogste punt. En kinderen kunnen aan de slag met het maken van een eigen vlag of het bouwen van een scheepje in een fles.