IRONMAN in juli 2019 naar Westfriesland

21 december 2018

De IRONMAN komt in 2019 naar Westfriesland! In het weekend van 7 juli 2019 vinden een olympische en sprinteditie van de wereldberoemde triatlonwedstrijd plaats.

Op de zaterdag voor de wedstrijden is een IRONKIDS-wedstrijd voor jeugd tot 14 jaar. Het parcours is in Hoorn en de omliggende gemeenten. Op vrijdagavond staat de nightrun, een funrun van 5 kilometer, gepland. Op zondag is er in het centrum van Hoorn een finishparty met rode loper en DJ.
 
Naast Westfriesland vindt er in Nederland in augustus 2019 ook een IRONMAN plaats in Maastricht. Belangrijkste wedstrijd in beide plaatsen is de olympische afstand met 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Daarnaast staat een sprintversie met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en 4 kilometer hardlopen op het programma.

2020

In 2020 komt ook de IRONMAN 70.3 naar Westfriesland. Dat is een triatlon met 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen.)

Groeimodel

IRONMAN-wedstrijddirecteur Rob Frambach: ‘Wij kiezen voor een model waarin we toegroeien naar de lange triatlon. In de sprintversie kunnen mensen kennismaken met de sport, de olympische afstand is weer de opmaat naar de halve (70.3) of lange versie van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en de marathon van 42,2 kilometer. Door hetzelfde evenement in Westfriesland & Maastricht te organiseren, wordt ook in Noord- & Zuid Nederland eenzelfde traject ingezet.’

Economische opbrengst

De zeven Westfriese gemeenten steunen het evenement van harte. ‘Dit is geweldig nieuws voor de regio’, zegt wethouder Ben Tap van Hoorn. ‘IRONMAN is een sterk merk en levert veel publiciteit op. Daarnaast is het evenement goed voor de ondernemers in de regio. Ook moedigt de IRONMAN sporten in brede zin aan. Het past dan ook prima in de stimulering van de breedtesport die de Westfriese gemeenten voor ogen hebben. Jeugd, amateurs en professionals komen in deze opzet ook aan hun trekken.’

Meer sporters

Rembert Groenman, directeur van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB): ‘De IRONMAN in Maastricht heeft een sterke aanwas van het aantal leden van sportverenigingen in de omgeving opgeleverd. Door de nieuwe opbouw kunnen meer sporters deelnemen aan de triatlon. Met Westfriesland erbij wordt dat effect allen maar versterkt.’

Programma en inschrijven

Het triatlonweekend wordt georganiseerd door Extra Leisure in samenwerking met Stichting Westfriesland Events. Het IRONMAN West-Friesland festivalweekend staat voor 5/6/7 juli 2019 gepland. De parcoursen en het volledige programma zijn te vinden op de website van de Ironman. Daar kunnen deelnemers zich binnenkort ook inschrijven.