Kermis Hoorn gaat door met verplaatsing naar Pelmolenpad

7 juli 2020

De Hoornse kermis kan aangepast én met het opvolgen van de coronaregels dit jaar toch doorgaan. De kermis vindt plaats op het parkeerterrein van het Pelmolenpad. Lappendag en het vuurwerk gaan dit jaar niet door.

Ook andere nevenactiviteiten gaan dit jaar niet door. Wel is er een prikkelarme kermismiddag op dinsdag 11 augustus van 12.00 tot 14.00 uur.

Anders door corona

De kermis wordt door corona duidelijk anders. Zo is de kermis kleiner, alcoholvrij en wordt ingericht op het parkeerterrein van het Pelmolenpad. Er komt een verplichte looproute langs de attracties en het kermisteam houdt in de gaten of het niet te druk wordt. Die informatie wordt aan bezoekers via onder meer een app en matrixborden gedeeld. De kermis vindt plaats van zaterdag 8 tot en met zondag 16 augustus 2020. Het doorgaan van de kermis is goed nieuws voor de Hoornse kermisliefhebbers én de kermisexploitanten die het zwaar hebben gehad de afgelopen maanden. 

Volg de regels, dan kan iedereen genieten

Het college heeft na onderzoek met de kermisexploitanten, de hulpdiensten en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord ingestemd met een voorstel voor een aangepaste kermis dit jaar. Burgemeester Jan Nieuwenburg: ‘Ik heb het kermisteam gevraagd de mogelijkheden voor een aangepaste kermis te onderzoeken, nadat een nieuwe noodverordening op 1 juli inging. Hieruit kwam naar voren dat we onze inwoners en kermisexploitanten tegemoet kunnen komen, maar dat we daarvoor wel grote aanpassingen moeten doen. We vragen aan onze bezoekers de huisregels te volgen en hun verantwoordelijkheid te pakken om afstand te houden. Alleen dan kan iedereen genieten van deze toch wel bijzondere kermis dit jaar.’

Extra maatregelen

Het kermisteam zet op en rondom het kermisterrein handhavers en extra begeleiders in die de looproute, de 1,5 meter afstand en de drukte continu in de gaten houden. Op basis daarvan wordt via een stoplichtensysteem gemeld wat de actuele drukte is en kunnen bezoekers vooraf of onderweg zien of het rustig is of te druk om nog te komen. Het terrein wordt omhekt. Jongeren tot en met 18 jaar krijgen bij de ingang een bandje, omdat zij geen 1,5 meter afstand tot elkaar hoeven te houden buiten. Het gehele terrein is alcoholvrij. Als mensen zich niet aan de regels houden is de burgemeester helder: dan gaat het terrein (deels) dicht. De kermis sluit door de week en zondag om 23.00 uur en op vrijdag en zaterdag om 00.00 uur.

Welke attracties komen er?

Dat zal het kermisteam later bekend maken. Fatina van het Kaar van het Kermisteam: ‘We gaan, nu de maatregelen vastgesteld zijn, aan de slag met de invulling. Er zal maximaal plek zijn voor 50 attracties. Wel is duidelijk dat er geen botsauto’s komen. Blijf ons volgen via www.kermis-hoorn.nl en daar vind je voor aanvang van de kermis informatie over de app. Zo blijf je goed op de hoogte van wanneer het een goed moment is voor een ritje in een van de attracties. We zien jullie graag in augustus.’