Kom Wijkkijk-en op zondag 7 juli

22 mei 2019

Op zondag 7 juli 2019 wordt de tweede editie gehouden van het Wijkkijkfestival in Hoorn-Noord en Venenlaankwartier.

Deelnemers van Wijkkijk 2019

In 2018 vond het eerste Wijkkijkfestival plaats. Op een zonovergoten julidag kon iedereen in Hoorn-Noord/Venenlaankwartier genieten van kleine voorstellingen, vertellingen en exposities. De hele wijk deed mee: in huiskamers, tuinen en instellingen werden deuren opengezet, verhalen gedeeld en kon je elkaar ontmoeten. Dat succes vroeg om een tweede editie en die komt er! Dit jaar vindt het Wijkkijkfestival plaats op zondag 7 juli.

‘Iedereen is welkom’, vertelt artistiek coördinator Ingrid Docter. ‘De wijk Hoorn-Noord/Venenlaankwartier is een wijk vol verhalen en die delen we graag. Het programma is heel divers’, vertelt ze. ‘Zo zijn er meerdere verhalen over de winkeltjes die uit het straatbeeld verdwenen zijn. Maar er zijn ook films van het Buurtfilmfestival, er zijn vluchtverhalen van buurtgenoten die van ver komen en er is soulmuziek en fado in het Engelse park met een afsluitende picknick.’

Van Gouden Eeuw tot Breakdance

‘De ‘Gouden Eeuw’ is een van de thema’s dit jaar’, vertelt Ingrid. ‘De familievoorstelling De Scheepsjongens van Bontekoe wordt in de Bontekoestraat gespeeld. De theaterscène van Jan Schouten over zijn schippersbroer Willem Schouten speelt natuurlijk in de Schoutenstraat en die rond JP Coen en zijn vrouw Eva Ment in een tuin aan de JP Coenstraat.

Er is ook een Gouden Eeuw-vertelling over de slaaf Tabo door Julian Weinstein. En je kunt je laten rondleiden door gidsen in bijvoorbeeld de geschiedenis van de eerste sociale woningbouw in Hoorn: het Rooie Dorp in de Venenlaan. In het Truydemanhof is er breakdance en Spoken Word. Een ander thema is ‘De Zorgzame Wijk’ met verhalen over zorg in De Carroussel, De Praktijk en verpleeghuis Martha Flora.

Zoveel talent in één wijk

Wat Ingrid vooral zo aanspreekt in het festival is dat het gaat om het talent uit de wijk zelf. ‘Het is een feestje met overal muziek, theater en mooie persoonlijke verhalen. Het delen van die verhalen maakt het zo mooi. Het zijn onverwachte ontmoetingen met buurt- of stadsgenoten: je ziet talent waarvan je niet eens wist dat het er was. Je leert buren beter kennen. En als je het verhaal van de ander kent, ga je hem of haar ook beter begrijpen. Dat levert een nog mooiere wijk op.’ Maar dat is het effect op langere termijn, benadrukt ze. Eerst is er de bijzondere zondag zelf dat de wijk haar deuren opengooit voor iedereen die graag een kijkje wil komen nemen.

Meer informatie vindt u op de Facebookpagina van het Wijkkijkfestival.