Levenslicht aangelicht op bijzondere avond

28 januari 2020

Op maandag 27 januari is op de Roode Steen een deel van het nationale lichtmonument Levenslicht geïnstalleerd. Op deze bijzondere avond werden er persoonlijke verhalen van inwoners verteld. Het lichtmonument is nog tot en met 2 februari te zien in Expoost.

Rond 20.00 uur werd het levenslicht aangelicht, onder muzikale ondersteuning van zangeres Monique de Meza en Soul- en Gospelkoor Uptight. Met het aanlichten van Levenslicht wordt stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz. Op 27 januari was dat precies 75 jaar geleden.

Persoonlijke verhalen

Inwoners uit de gemeente konden hun eigen steentje bijdragen aan Levenslicht, door hun persoonlijke verhaal te delen. In de verhalen moest naar voren komen wat de invloed van de Tweede Wereldoorlog (of andere oorlog) is op hun persoonlijke leven. Maar het mocht ook gaan over vrijheid.

Waar kan ik het monument bekijken?

Het monument Levenslicht en de ingezonden teksten van inwoners, zijn nog tot en met 2 februari tussen 19 en 21 uur te zien in pop-up museum Expoost. Ook de teksten die niet zijn voorgedragen op 27 januari, zijn te lezen in Expoost. Expoost bevindt zich aan de Roode Steen 15. Scholen kunnen Expoost bezoeken na het maken van een afspraak. Meer informatie over het pop-up museum vindt u op www.expoost.nl.

104.000 herdenkingsstenen

Het lichtmonument Levenslicht bestaat in zijn geheel uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Dit aantal staat gelijk aan het aantal Joden, Roma en Sinti in Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Het monument in Hoorn bestaat uit 500 stenen.

Meer informatie

Meer informatie over het lichtmonument is te vinden op www.4en5mei.nl/levenslicht. In 2020 is het 75 jaar geleden dat een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Hoorn wordt daarbij stilgestaan met onder meer een theaterroute, concerten, vrijheidsmaaltijden en tentoonstellingen. Meer informatie is te vinden op www.vrijheidinhoorn.nl.