Lever je steekwapen in zonder boete of vervolging

8 oktober 2021

Van 11 tot en met 17 oktober kan iedereen die in het bezit is van een slag- stoot - of steekwapen, deze wapens anoniem en zonder boete of vervolging inleveren bij het politiebureau. In Hoorn kan dat aan de Blokmergouw.

Een poster van de campagne: Drop je knife en doe wat met je life, lever tussen 11 - 17 oktober anoniem je steekwapens in


De inleveractie maakt deel uit van de overheidscampagne Drop je knife en doe wat met je life.

Alleen tijdens de week van de inleveractie kunnen steek-, slag- of stootwapens anoniem ingeleverd worden zonder dat een boete of strafvervolging volgt. De politie registreert niemand en je krijgt dus ook geen bekeuring of strafblad. Het gaat om bijvoorbeeld messen, werpsterren, boksbeugels en stroomstootwapens. Echte en nepvuurwapens, munitie en explosieven kunnen niet worden ingeleverd.

Veilige samenleving

Sinds 2019 is er een toename van steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Wapenbezit leidt eerder tot het gebruik van het wapen, met alle gevolgen van dien voor het slachtoffer én voor de dader. De inleveractie draagt bij aan een veiligere samenleving voor jong en oud.

Wapens in de container bij politiebureaus

Tijdens de actie staan er containers bij het politiebureaus, ook bij het politiebureau in Hoorn aan de Blokmergouw. Tijdens de openingstijden van het politiebureau kun je je steek-, stoot- of slagwapen in de container doen. Dat kan anoniem.

Twijfel?

Heb jij een wapen omdat je je onveilig of onzeker voelt? Dan is goed om te weten dat er mensen zijn waarmee je kunt praten. Een jongerenwerker bijvoorbeeld of een vertrouwenspersoon op school. Zij begrijpen de situatie en zoeken mee naar oplossingen.