Maak Hoorn groener tijdens NK Tegelwippen

21 maart 2023

Op 21 maart klinkt het startschot voor de landelijke actie NK Tegelwippen 2023. Gemeente Hoorn doet opnieuw mee en wipt samen met partners en inwoners zoveel mogelijk tegels.

Ook gemeenten Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland en Medemblik komen in actie. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen?  

Voor een groenere stad

Dick Bennis, wethouder Openbare ruimte en wijkzaken: ‘Ik ben blij dat Hoorn weer meedoet met het NK Tegelwippen. Ook dit jaar proberen we zoveel mogelijk stenen te vervangen voor groen. Met verschillende acties motiveren we inwoners om ook aan de slag te gaan. We roepen daarom iedereen op om met ons mee te wippen voor een groenere stad.’ 

Gratis compost en gratis plant 

Op zaterdag 25 maart trappen we af met een mooie actie. Het is dan landelijke compostdag. U kunt dan gratis compost ophalen en als u een tegel inlevert krijgt u ook een gratis plant. Iedereen kan meedoen! Wip een tegel uit uw voor-, achter of geveltuin en lever deze in voor een gratis plant. Heeft u meer tegels gewipt? U kan gratis tegels inleveren bij het afvalbrengstation. Vergeet u tegels niet op te geven via Meedoen - NK Tegelwippen.

Locaties 

Zaterdag staat we in Hoorn van 10.00 tot 13.00 uur op de volgende locaties:

  • Rayonpost 1: Pelmolenpad 37
  • Rayonpost 2: Roskam 1
  • Rayonpost 3: IJsselweg 4

Gouden Schep, Gouden Tegel en Publiekswipper  

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. Doet u mee? 

Hoger, groener doel 

Wanneer tegels worden vervangen door groen, helpt u bij wateroverlast. Dit omdat water dan sneller wegstroomt. Ook zorgt meer groen voor verkoeling tijdens langdurige hitte in de zomermaanden. Steeds vaker hebben we te maken met heftige hoosbuien en langdurige droogte en hitte. Meer groen helpt hierbij én het maakt uw (gevel)tuin of hofje in de buurt ook een stuk gezelliger.   

Meer informatie 

Wilt u op de hoogte blijven van groene acties in Hoorn? Houd dan onze facebookpagina in de gaten of schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief. Wilt u inspiratie opdoen? Ga dan naar www.nk-tegelwippen.nl.