Middeleeuwse leeuw gevonden op Kerkplein

10 juni 2020

In de afgelopen weken zijn veel begravingen en kapellen gevonden rond het Kerkplein. Onlangs werd een mogelijk altaarstuk van de middeleeuwse kerk gevonden. Het is een poot in de vorm van een leeuw van een meer dan 500 jaar oude grote altaarkandelaar.

De zeldzame vondst is gevonden binnen de muren van de in 1838 afgebrande Grote Kerk. Het is gemaakt van messing (koper met zink) en heeft de vorm van een zittende leeuw met een wapenschild.

14e of 15e eeuw

Het schild hangt met een band om de nek van de leeuw. De leeuw is bijna tien cm hoog en weegt meer dan 700 gram. Het is een van de drie voeten van een grote middeleeuwse kandelaar. Achter de zittende leeuw bevindt zich een vierkant gedeelte. Daarin zit een gat waarin de punt van de metalen kandelaar was bevestigd. Deze punt, waarop men de waskaars prikte, is niet bewaard gebleven. De kandelaar is gemaakt in de Noordelijke Nederlanden en dateert uit de 14e of 15e eeuw.

Slechts enkele vergelijkbare kandelaars

Het is een zeer zeldzaam voorwerp: er bestaan slechts enkele vergelijkbare kandelaars in museale collecties. Waarschijnlijk stond de kandelaar op een altaar in de Grote Kerk. Sommige inwoners van Hoorn stichtten in de middeleeuwen een altaar. Zij lieten geld aan de kerk na waaruit een priester werd betaald om voor hen te bidden. Het was gebruikelijk dat op een altaar kaarsen brandden. Wellicht was op het schildje het familiewapen van de schenker geschilderd.

Vervolg

In de komende weken leggen archeologen de kerkmuren bloot en komen wellicht nog meer graven tevoorschijn. Daarna wordt het archeologisch onderzoek aan het Kerkplein afgerond.