Minder beeldbepalende panden: meer mogelijkheden voor inwoners

15 november 2022

De gemeente heeft de lijst van 1000 beeldbepalende panden in de binnenstad geactualiseerd. Uit het onderzoek blijkt dat 153 panden te weinig beeldbepalende waarden hebben. Het college zal daarom aan de raad voorstellen om deze panden niet (meer) op te nemen in het bestemmingsplan ‘Veegplan 3’.

Naast de 153 panden die van de lijst met beeldbepalende panden verdwijnen, is het plan om 13 nieuwe panden toe te voegen. De volière in de binnenstad is er daar één van.

Het bestemmingsplan ‘Veegplan 3’wordt nu gemaakt. Voor de bewoners betekent dit dat er meer vrijheid en mogelijkheden kunnen zijn om te verbouwen.  

Verschil tussen monument en beeldbepalend pand

In het rijksbeschermde stadsgezicht van Hoorn staan veel beeldbepalende panden. Een pand krijgt deze status als de gevel bijdraagt aan het historische karakter van de binnenstad. Met deze status wordt het beeld van de voorgevel en de eerste vijf meter van de kapvorm beschermd. Het verschilt hiermee van een monument. Bij een monument is het hele pand beschermd, waarbij niet alleen het beeld maar ook het bestaande materiaal beschermd is. Bovendien mag een monument niet worden gesloopt. De status als beeldbepalend pand houdt sloop niet tegen. Op www.erfgoedhoorn.nl vindt u een kaart met alle beeldbepalende panden in Hoorn.  

Waarom is dit onderzoek gedaan?  

De gemeente heeft alle beeldbepalende panden opnieuw gewaardeerd. Zo voorkomt de gemeente dat er beperkingen op panden liggen zonder onderbouwde reden. In 2021 is een uitgebreid onderzoek gedaan door een externe specialist om ons met de herwaardering te ondersteunen. Dankzij dat onderzoek is er nu voor elk pand een beschrijving met onderbouwing waarom het de status beeldbepalend verdient. 

Nieuwe beeldbepalende panden 

Naast de afvallers heeft het college ook het voornemen om 13 nieuwe panden als beeldbepalend op te nemen in het Veegplan 3. Dat bestemmingsplan wordt eind van dit jaar ter inzage gelegd. Daarbij is er de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.  

Meer informatie? 

Meer informatie over de beeldbepalende panden vindt u op www.erfgoedhoorn.nl Voor vragen kunt u contact opnemen met Team Erfgoed van de gemeente Hoorn via www.hoorn.nl/vraag