Mogelijk coalitie met zes partijen in Hoorn

15 april 2022

Hoorn Lokaal, GroenLinks, ÉénHoorn, CDA Hoorn, VVD en D66 praten volgende week verder over de mogelijkheid om een nieuwe coalitie te vormen in Hoorn. Dat heeft onafhankelijk informateur Rob van Doorn op vrijdag 15 april 2022 bekend gemaakt.

De raadzaal.

Nadat de coalitiegesprekken in Hoorn vastliepen, vroeg de gemeenteraad burgemeester Nieuwenburg een onafhankelijk informateur aan te wijzen. Opdracht is om te onderzoeken welke partijen samen een stabiele coalitie kunnen vormen. De burgemeester stelde Rob van Doorn aan als informateur.

Zes partijen en zes wethouders

Informateur Rob van Doorn sprak deze week ‘in een prettige en constructieve sfeer’ met vertegenwoordigers van de twaalf partijen in de gemeenteraad. Ook is er een tweede ronde van gesprekken geweest. De informateur vindt dat een stabiel college mogelijk is als er zes partijen aan deelnemen en zes wethouders in het college plaatsnemen. Dit is gebaseerd op basis van de gesprekken en de zetelverdeling na de verkiezingsuitslag. 

Vervolggesprekken

Volgende week praten de zes partijen – Hoorn Lokaal, GroenLinks, Eenhoorn, CDA Hoorn, VVD en D66 –  verder over de mogelijke samenwerking. Na die gesprekken werkt de informateur een eindverslag uit. Hierin staat onder meer een toelichting op de voorkeur voor een college in deze samenstelling. Ook wordt erin vermeld waarom een uitbreiding van het college met een wethouder wenselijk is. 

Extra raadsvergadering

Het eindverslag wordt op dinsdag 26 april tijdens een extra gemeenteraadsvergadering in de openbaarheid besproken. Deze extra raadsvergadering start om 20:00 uur in de raadszaal van het stadhuis aan de Nieuwe Steen. Publiek is welkom. De vergadering is ook te volgen of later terug te kijken via de livestream op www.hoorn.nl/raad.