NK Tegelwippen: help mee om Hoorn groener te maken

21 maart 2022

De gemeente Hoorn doet dit jaar voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen. Het NK start op 21 maart en duurt tot en met 31 oktober. Inwoners die hun tuintegels vervangen voor groen, kunnen dat doorgeven via www.nk-tegelwippen.nl.

Wethouder Simon Broersma plant een plantje.

Ook de gemeente geeft het aantal gewipte tegels door. De gemeente met de meest gewipte  tegels wordt de winnaar van het NK Tegelwippen 2022.

Waarom doet de gemeente mee?

Wethouder Stadsbeheer Simon Broersma: 'Het NK Tegelwippen stimuleert bewoners, maar ook de gemeente om zoveel mogelijk te vergroenen. Groene tuinen en een groene openbare ruimte laten meer regenwater door. Ook geven ze verkoeling bij hete zomers en zijn gunstiger voor dieren zoals vogels en insecten. Daarnaast worden mensen gewoon vrolijker van groen. Een mooi voorbeeld is de Breeuwer in de Risdam. Op initiatief van een aantal inwoners maken stenen daar momenteel plaats voor meer groen en een blote voetenpad.'

Wat is het NK Tegelwippen?

Het NK Tegelwippen wordt voor de derde keer georganiseerd en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, te vergroenen. Tijdens eerdere edities zijn ruim 1,6 miljoen tegels gewipt in voor- en achtertuinen, op stoepen, schoolpleinen en openbare pleinen. Dit jaar doen bijna 100 gemeenten mee.

Gouden Schep

De gemeente die de meeste tegels per 1.000 inwoners wipt, wint de Gouden Schep. Er is ook een prijs voor de gemeente met de meeste verwijderde tegels. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op mooie prijzen. Meer informatie en de actuele tegelstand is te vinden op www.nk-tegelwippen.nl.