Onderzoek op bodem Hoornse Hop legt maritieme historie bloot

14 oktober 2020

In oktober 1573 zijn veel schepen verloren gegaan op het Hoornse Hop tijdens de Slag op de Zuiderzee. Nu 447 jaar later leggen archeologen de geschiedenis bloot.

Dit doen ze door met een speciale boot 80 vierkante kilometer van de bodem te scannen. De verwachting is dat ze hierbij verschillende scheepswrakken tegenkomen. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Één van de grootste zeeslagen 

‘De Slag op de Zuiderzee is een van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. En die vond in onze voortuin plaats. Voor veel mensen is dit onderdeel van onze geschiedenis niet bekend. Door archeologisch onderzoek uit te voeren, willen we onze kennis hierover vergroten om zo de geschiedenis te kunnen vertellen’, aldus gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels.

Minimaal tien scheepswrakken

De komende weken maakt het bedrijf Periplus Archeomare in samenwerking met surveybedrijf DEEP uit Amsterdam een scan van de Waterbodem in het Hoornse Hop. Een speciale catamaran brengt een gebied van bijna 80 vierkante kilometer in beeld. De catamaran legt hiervoor 900 kilometer af. De verwachting is dat hierbij minimaal tien scheepswrakken uit verschillende perioden worden gevonden. Daarnaast zullen ze ook andere zaken aantreffen zoals verdronken dijkresten. Nadat het gebied in beeld is gebracht, wordt hier een kaart van gemaakt met interessante objecten. Vervolgens zakt een archeologisch duikteam af om deze objecten verder te bestuderen.

Tachtigjarige Oorlog

De Slag op de Zuiderzee kan worden gezien als een kantelpunt in de Tachtigjarige Oorlog. De Watergeuzen, die vanaf het water tegen de Spanjaarden vochten, blokkeerden de belangrijke vaarroute over de Zuiderzee. De Spaanse vloot wilde die blokkade in 1573 doorbreken en stuurde een vloot naar de Zuiderzee. Om de Watergeuzen te helpen en te voorkomen dat de eigen steden werden aangevallen, formeerden Hoorn, Enkhuizen, Edam en Monnickendam een vloot om de te verwachte aanval af te slaan. Geheel tegen de verhouding in, werd de Spaanse vloot verslagen. De Slag op de Zuiderzee zorgde voor een ongekende welvaart in Westfriesland.