Onthulling plaquette voor Hoornse Joden online te zien

17 april 2020

Op 20 april 1942 werden Hoornse inwoners van Joodse afkomst gedwongen om in de trein te stappen. Voor hen, die zijn weggevoerd maar nooit vergeten, wordt op maandag 20 april 2020 op het NS-station in Hoorn een plaquette onthuld.

De trein vertrok naar Amsterdam en dat bleek het begin van hun reis naar het einde. Deze mensen werden vermoord in concentratiekampen. Op de plaquette, die voor alle treinreizigers zichtbaar is, staan de namen van de 16 Joodse slachtoffers uit Hoorn.

Bekijk de reportage

Burgemeester Jan Nieuwenburg onthult de plaquette, samen met Eddy Boom van Comité 40-45 Hoorn. De onthulling is op 20 april vanaf 18.00 uur online te zien, in een speciale reportage. Deze kunt u bekijken via de website www.vrijheidinhoorn.nl en de Facebookpagina 75 jaar vrijheid in Hoorn.

Herdenken blijft belangrijk

Door de maatregelen rondom het coronavirus, kan de onthulling geen openbaar evenement zijn. Eddy Boom, voorzitter comité 40-45 Hoorn, vindt het goed dat er op deze manier toch aandacht is voor de onthulling. 'Herdenken en vieren van vrijheid is zo belangrijk. Daarom laten we op deze manier in Hoorn zien dat we deze stadsgenoten niet vergeten zijn. Want vrijheid is nooit vanzelfsprekend, zeker nu niet.'