Oosterpoortbrug kleurt oranje

25 november 2022

Tussen 25 november en 10 december wordt de Oosterpoortbrug oranje aangelicht om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Dat is in het kader van de campagne Orange the World.

Internationale Dag van geweld tegen Vrouwen

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. De gemeente Hoorn ondersteunt de campagne van Orange The World door de Oosterpoortbrug tijdens de campagneperiode oranje uit te lichten.

Belaagd

Wethouder Marjon van de Ven opende vrijdag 25 november de campagne in Cinema Oostereiland met de vertoning van de film Belaagd. Voorafgaand aan de film nam een ervaringsdeskundige het woord. In de documentaire vertelt aantal vrouwen over misplaatste grappen, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Wethouder Marjon van der Ven: 'Het is niet makkelijk om mishandeling en huiselijk geweld bespreekbaar te maken, en de cirkel van geweld te doorbreken. In Hoorn proberen we daar met het Actieplan Meld Geweld handvatten voor te bieden. Hoe open je een gesprek? Hoe steun je een slachtoffer? Ik roep iedereen op niet weg te kijken, maar aandacht te hebben voor slachtoffers.'

Achtergrondinformatie

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is sinds 2014 een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. Nederland neemt sinds 2016 deel aan de campagne.