Op Wereld Alzheimer Dag opening Into D’mentia in Hoorn

21 september 2018

Op Wereld Alzheimerdag, vrijdag 21 september 2018, hebben in Hoorn de eerste zorgprofessionals en mantelzorgers van mensen met dementie zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben.

V.l.n.r. Omringbestuurder Jolanda Buwalda, Wethouder Kholoud al Mobayed en Verpleegkundige Irene van Kamer

Omring en gemeente Hoorn hebben ‘dementiebeleving’ Into D’mentia naar Hoorn gehaald en bieden deze ervaring gratis aan hen aan. Dit helpt in hun begeleiding en ondersteuning van mensen met dementie. Wethouder Kholoud al Mobayed en Omringbestuurder Jolanda Buwalda verzorgden die dag de officiële opening.

Into D'mentia

Into D’mentia is een mobiele container waarin een woonkeuken is nagebouwd. Door een slimme inrichting en audiovisuele elementen wordt de bezoeker ondergedompeld in de wereld van iemand met beginnende dementie. Men ervaart diverse symptomen, zoals desoriëntatie in de tijd en ruimte en geheugenverlies. Na het bezoek volgt aansluitend een gesprek waarin aandacht is voor de emoties die men heeft ervaren. Ook kunnen bezoekers zich aanmelden voor een vervolgbijeenkomst waar in groepsverband (met andere mantelzorgers) de ervaringen kunnen worden gedeeld. Omring geeft haar zorgprofessionals de mogelijkheid Into D’mentia te bezoeken. De gemeente biedt deze ervaring aan aan mantelzorgers en naasten van mensen van dementie in Hoorn.

Zorgprofessionals Omring bezoeken Into D’mentia

Omringbestuurder Jolanda Buwalda: “Er wordt je op een indrukwekkende manier een spiegel voorgehouden. Je kruipt écht in de huid van iemand met dementie. Het is confronterend en waardevol. Je beseft des te meer wat iemand met dementie denkt en beleeft. Door onze zorgprofessionals deze ervaring aan te bieden, kunnen we onze cliënten met dementie nog beter begeleiden.’

Ervaring van verpleegkundige Irene

Op Wereld Alzheimer Dag bracht verpleegkundige Irene van Kamer als eerste van de zorgprofessionals van Omring een bezoek aan Into D’mentia. Al dertig jaar werkt ze als verpleegkundige. Ze biedt zorg aan mensen met dementie die nog thuis wonen. Het bezoek heeft indruk op haar gemaakt. Irene: ”Ik realiseer mij nog meer hoe vermoeiend het is en hoe veel inspanning het kost om beginnende dementie te hebben. Ik voelde mij eenzaam en hulpeloos. Door deze ervaring heb ik me écht kunnen verplaatsen in de persoon met dementie. Ik zou het iedereen aanraden”.

Samen werken aan een dementievriendelijke gemeente

Wethouder Kholoud al Mobayed: ‘Into D’mentia is een van de vele activiteiten die we samen met partners organiseren om ervoor te zorgen dat onze gemeente dementievriendelijk is en blijft. De afgelopen periode hebben we met onze partners meer dan 300 zorgmedewerkers, vrijwilligers, en winkelmedewerkers getraind in het omgaan met mensen met dementie. We organiseren voorlichtingsbijeenkomsten in de wijken. En we vragen diverse organisaties en bedrijven zich bij ons aan te sluiten. We zijn blij om te kunnen melden dat de Rabobank zich bij het netwerk heeft aangesloten.’

Rabobank dementievriendelijk

De Rabobank heeft vandaag op Wereld Alzheimer Dag de intentieverklaring ondertekend om hun organisatie dementievriendelijk te maken. Tom van Roon, directeur Particulieren: ’Dementie heeft een grote impact op de financiële redzaamheid van de klant en daarmee op het leven van familie en vrienden. Wij hebben hier ook dagelijks mee te maken en willen graag een waardevolle bijdrage leveren aan dit maatschappelijke thema. De medewerkers gaan een training volgen om dementie te kunnen signaleren bij klanten, en om te leren op welke manier ze deze klanten het beste kunnen helpen. Rabobank West-Friesland ondersteunt Dementievriendelijk Hoorn van harte!’

Inmiddels hebben 23 instellingen en bedrijven in Hoorn de intentieverklaring ondertekend.

Dementievriendelijkhoorn.nl

Op de website Dementievriendelijk Hoorn vindt u een overzicht van de verschillende activiteiten en vormen van hulp en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten in de gemeente Hoorn. Ook vindt u een overzicht van de betrokken organisaties.