Project 'Verzuim' jonge vluchtelingen succesvol

23 november 2018

Jonge vluchtelingen tussen de 16 en 18 jaar bleven vaak weg uit de klas. Hoe kun je jongeren stimuleren om naar school te gaan? De oplossing lag in het project Verzuim.

Sinds de vluchtelingencrisis in 2016 zijn er meer jongeren die alleen gevlucht zijn uit het land waar zij vandaan komen. Vaak vluchtten zij voor oorlog of een gewelddadig regime zoals in Eritrea of Syrië. De jongeren die een verblijfsvergunning krijgen in Nederland, worden door een gemeente opgevangen. De jongeren die in Hoorn komen wonen, krijgen maatschappelijke begeleiding, taalles en gaan naar een vervolgopleiding, zoals op het Horizon College. 

Stimuleren

In 2017 bleek dat jonge vluchtelingen tussen de 16 en 18 jaar vaak wegbleven uit de klas. Daar waren meerdere redenen voor: trauma’s, zorgen over hun familie, geen geld om bijvoorbeeld naar school te reizen. Maar hoe kun je jongeren stimuleren om naar school te gaan? De oplossing: het project Verzuim. Een medewerker van Stichting Netwerk, Ali Choukair spreekt de taal van deze jongeren. Hij werd vast aanspreekpunt van de jongeren. Ali gaat met de jongeren sporten en helpt hen bij het regelen van moeilijke zaken of het invullen van formulieren. Zo leidt de aanpak tot gemotiveerde jongeren die dagelijks weer op school verschenen.

Samenwerking

Daarnaast besloot de gemeente Hoorn om de maatschappelijke begeleiding te verlengen tot maximaal 2 jaar. Ook is de samenwerking met andere organisaties, zoals de bibliotheek, 1.Hoorn en WerkSaam verstevigd. Hierdoor worden vluchtelingen niet zomaar losgelaten, maar is het mogelijk ze langer te helpen als dat nodig is en maatwerk te leveren.