Raphaella wint uitvoering duurzame wens

29 november 2018

Raphaella (10 jaar) wil graag dat meer mensen om de natuur geven. Daarom bedacht ze op de Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid het idee voor een natuurbeurs. Uit alle 600 wensen heeft ze met haar idee gewonnen.

Op 2 november was het de Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid. Meer dan 600 kinderen deden op 2 november mee aan deze doe-dag. Spelenderwijs werden ze in beweging gebracht om hun leefomgeving leuker, eerlijker en schoner te maken. Een van de workshops was ‘gekleurde kinderwens’. Daarin maakten kinderen duidelijk wat hun wensen zijn voor een duurzame toekomst.

Daarna heeft een jury zich gebogen over de 600 inzendingen. En op donderdag 29 november reikten wethouder Samir Bashara en Martijn van der Velde van Engie de eerste prijs aan Raphaella uit bij basisschool De Rank.

600 kinderwensen

De jury, bestaande uit wethouder Samir Bashara, MAK Blokweer, Puur Hoorn, een afgevaardigde van SUEZ en oud-weerman Reinier van den Berg hebben drie wensen geselecteerd. Hierbij letten ze op haalbaarheid, originaliteit en de bijdrage aan een klimaatneutraal Hoorn in 2040. Veel wensen gingen over ‘minder zwerfafval’, ‘meer prullenbakken’, ‘meer bomen’ en ‘meer zonnepanelen’. Verschillende wensen komen vanaf half december in een tentoonstelling bij MAK Blokweer.

Natuurbeurs

Wethouder Bashara: ’Het is prachtig om te zien hoeveel uiteenlopende wensen de kinderen hebben voor een duurzame toekomst. De wens van Raphaella is ambitieus. Het mooie aan haar idee is dat het veel mensen en onderdelen van duurzaamheid raakt. Het sluit goed aan bij het doel van de Schooldag van de duurzaamheid: besef kweken onder jongeren dat ook zij ook kunnen bijdragen aan een betere wereld.’ Met haar idee wint ze een week lang een Energy Game Floor voor haar school. Dat is een duurzame vloer van zonnepanelen waarop ze verschillende spellen spelen. Daarnaast gaat de gemeente ervoor zorgen dat er een natuurbeurs komt. Een markt voor duurzame initiatieven, met mogelijk een plantenveiling daarbij. Dit was ook een idee van Raphaella. De winnares wordt bij de uitvoering betrokken.

Zaadjes en een moestuin

Tosia (9) van De Zonnewijzer viel ook in de prijzen. Haar wens is om ieder jaar in januari een actie te organiseren waarbij mensen zaadjes kunnen ophalen. Dit idee was goed voor een tweede plaats. Samen met haar klas krijgt ze van Suez een workshop van een afvalcoach en een knutselpakket voor afval. De derde plaats is voor Wende (9) van het Kompas, met haar wens voor een moestuin op school. Tosia en Wende mogen allebei hun wens plaatsen op het platform Voor een Mooie Stad. Als ze dan genoeg steun krijgen voor hun idee, kan het uitgevoerd worden.

De Hoornse Schooldag is een initiatief van stichting Schooldag van de duurzaamheid, MAK Blokweer en de gemeente Hoorn. Kijk voor meer informatie op de website van de Schooldag van de Duurzaamheid.