Safe Streets: een veilige openbare ruimte voor iedereen

10 maart 2022

Op 8 maart tijdens internationale vrouwendag heeft burgemeester Jan Nieuwenburg de intentieverklaring Safe Streets ondertekend. Dit deed hij in het bijzijn van Marije Cornelisse van Un Women en initiatiefneemster en raadslid Patricia Kusters.

De burgemeester bij de ondertekening van de overeenkomst.

Hoorn is de 13e gemeente die zich verbindt aan dit verdrag. De gemeente zal zich inspannen voor de veiligheid van vrouwen, (tiener)meisjes en -jongens, LHBTIQ+ en mensen met een beperking in de openbare ruimte.  

Seksuele intimidatie en geweld

Meer dan 80% van de vrouwen en meisjes heeft het afgelopen jaar te maken gehad met seksuele intimidatie of andere vormen van seksueel geweld in de openbare ruimte. Een derde van de vrouwen en meisjes is daadwerkelijk ongewenst betast op straat. Dit blijkt uit onderzoek in een aantal Nederlandse steden. 

Uitgaan of openbaar vervoer

Bij het uitgaan of in het openbaar vervoer ervaren jongens en meisjes vormen van intimidatie in de openbare ruimte. Eén op de 10 LHBTIQ+, en 1 op de 5 transgender personen is ooit slachtoffer geweest van (seksueel) en fysiek geweld.  

'Zonder angst in openbare ruimte'

Burgemeester Jan Nieuwenburg: ‘Ik wil dat iedereen in Hoorn zich zonder angst voor seksuele intimidatie of andere vormen van intimidatie in de openbare ruimte kan bewegen. Daarom spreek ik de intentie uit om van Hoorn een Safe Streets gemeente te maken. En te doen wat in mijn vermogen ligt om de veiligheid van vrouwen, (tiener)meisjes en -jongens, LHBTIQ+ en mensen met een beperking in de openbare ruimte, het uitgaansleven en het openbaar vervoer te waarborgen.’