Stadhuis aangewezen als gemeentelijk monument

9 december 2021

De twee voorste gebouwdelen van het stadhuis zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Het pand is een van de weinige architectonische hoogtepunten uit de jaren 70 in Hoorn. Met deze benoeming blijft de uitstraling van het pand behouden.

Een foto van het stadhuis gezien vanaf de Zwaagmergouw, omstreeks 1977 (Westfries Archief)


Naast architectuurhistorische waarde bezit het stadhuis stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarden. Het is een belangrijk publiek gebouw met een opvallende positie in de wijk Nieuwe Steen. Het ontwerp is van architect Guus Küpfer. In de komende jaren wordt het stadhuis vernieuwd. Het wordt daarmee een duurzaam gebouw.

Midden in de gemeente Hoorn

Het stadhuis werd in twee delen gebouwd. Het eerste deel opende in 1977: twee geschakelde gebouwen (A & B). Het tweede deel opende in 1981: een enkel gebouw (C) aan de noordkant van het stadhuis. In 1978 vormden Hoorn, Zwaag en Westerblokker de nieuwe gemeente Hoorn. Het toen nieuwe stadhuis werd in het midden van de gemeente Hoorn geplaatst. Op de voormalige grens van Hoorn en Zwaag.

Post 65 erfgoed

Architectuur uit de periode na 1965, wordt ook wel Post 65 architectuur genoemd. Landelijk groeit de waardering voor zulke Post 65 architectuur. In Hoorn is er nog een ander Post 65 gemeentelijk monument, namelijk de sterflats aan de Astronautenweg uit 1969-1972.

Meer over de monumentale status van het stadhuis

Het besluit om het stadhuis aan te wijzen tot gemeentelijk monument is genomen door het college van burgemeester en wethouders. Op de website Erfgoed Hoorn vindt u meer informatie over het besluit en over het gebouw.