Startschot gegeven voor aardgasvrij Hoorn

10 juli 2019

Op 9 juli 2019 heeft de gemeenteraad het startschot gegeven voor het aardgasvrij maken van Hoorn. Dit gebeurt wijk voor wijk. De eerste wijk waarvoor de mogelijkheden worden onderzocht, is de Kersenboogerd.

Dit doet de gemeente samen met andere organisaties, zoals Intermaris, PWN en Liander. Er wordt gekeken naar wat er technisch mogelijk is, naar de ontwikkelingen in de wijk en naar de kosten. Er is ook informatie van bewoners en bedrijven nodig om te weten wat er in de wijk speelt.

Alle wijken aardgasvrij in 2040

Dit onderzoek duurt ongeveer tot de zomer van 2020. Daarna wordt samen met de wijk een plan gemaakt om aardgasvrij te worden. Hoe lang het duurt voordat de wijk echt helemaal van het aardgas af is, is nu nog moeilijk te zeggen. Dat kan nog wel zo’n 10 jaar duren. In 2040 moeten alle wijken in Hoorn aardgasvrij zijn.

Wat kunt u nu al doen?

U kunt zelf al de eerste stappen zetten naar een huis zonder aardgas. Heeft u een nieuwe kookplaat nodig? Kies dan voor elektriciteit in plaats van gas. Heeft u een nieuwe cv-ketel nodig? Informeer dan goed naar de mogelijkheden. Het Duurzaam Bouwloket kan u helpen met gratis en onafhankelijk advies. Op www.duurzaambouwloket.nl/stappenplan staat een handig stappenplan.

Duurzaamheidslening

De gemeente Hoorn heeft een duurzaamheidslening om u te helpen. In 2020 heeft de gemeente weer een subsidie voor het energiezuiniger maken van uw huis. Daarnaast werkt het Rijk aan manieren om u te helpen bij het betalen van de aanpassingen van uw huis. Bedrijven kunnen contact opnemen met de Energie coöperatie West-Friesland, via www.ecwf.nl.