Tips voor ouders over de afspraak NIX18

28 december 2018

De jaarwisseling is qua drukte een van de piekmomenten voor hulpverleners als het gaan om extreem alcoholgebruik bij jongeren. Zo gaat u hierover met uw kinderen in gesprek.

Jongeren die met een alcoholvergiftiging door de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht: helaas komt dit nog te vaak voor. Oud en Nieuw is een van de piekmomenten waarop ambulance het drankgebruik in extreme mate tegenkomen. En dus een aanleiding om als ouders het onderwerp aan te snijden. Want ouders hebben veel meer invloed op het drinkgedrag van hun pubers dan dat zij zelf beseffen. Heeft u al bedacht hoe u het gesprek met uw puber aangaat? Hierbij een aantal tips om NIX18 bespreekbaar te maken.

1. De regel ‘geen alcohol onder de 18’ helpt

De gedachte dat kinderen van verbieden vooral stiekem gaan drinken, klopt niet. Uit onderzoek blijkt dat het effect van een drankverbod is dat kinderen later beginnen met drinken en ook minder alcohol drinken. Maak geen uitzonderingen bij een feestje of speciale gelegenheid. Bied dan liever een feestelijk alcoholvrij drankje aan.

2. Blijf betrokken bij jouw kind en stel vragen

Verdiep u in wat uw kind doet en te zeggen heeft. Probeer uit te vinden hoe uw kind over alcohol denkt. Leg de gevaren en schadelijke gevolgen van alcoholgebruik uit en waarom de wetgeving er is. Focus op de korte termijn risico’s, zodat hij of zij ook begrijpt waarom.

3. Stimuleer positief gedrag

Bedenk samen een beloning voor als het lukt om zich aan de afspraak NIX18 te houden. Dit motiveert om het eerste alcohol- en drugsgebruik uit te stellen.

4. Leer je puber om ‘nee’ te zeggen

Bereid lastige situaties samen voor en bedenk samen wat uw kind kan zeggen zodat het makkelijker wordt om in het echt bij vrienden nee te zeggen.

5. Geef zelf het goede voorbeeld

Geef zelf het goede voorbeeld door in bijzijn van je kinderen weinig of niet te drinken. Dit zorgt ervoor dat jongeren dit gedrag eerder zullen overnemen. Een goed voorbeeld heeft positief effect op het gedrag van kinderen.

6. Praat met andere ouders

Probeer ook afspraken met andere ouders te maken, bijvoorbeeld over regels en toezicht bij feestjes. Hebben zij ook de regel tot 18 jaar geen alcohol? Hoe regelen zij als er thuis een feestje van het feest wordt gegeven? Ouders staan samen sterk!