Uitbreiding coronatesten bij milde klachten

28 mei 2020

Vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen.

In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80. Ook na 1 juni blijft het opvolgen van de basisregels en de 1,5 meter afstandsregel voor iedereen van groot belang, naast uitgebreid testen en brononderzoek bij positieve besmettingen.

GGD is klaar voor uitbreiding

Vanaf juni staat een team met tientallen GGD-medewerkers klaar om iedereen met klachten te testen. Vanaf 3 juni opent de GGD de testlocatie in Zwaag. Ondertussen oriënteren zij zich ook op een testmogelijkheid in de Kop van Noord-Holland. Het landelijk callcenter dat per 1 juni operationeel is maakt de aanmeldingen voor het testen eenvoudiger voor mensen die zich willen laten testen.

Duur van het onderzoek

Na een positieve test start de GGD onmiddellijk het bron- en contactonderzoek. De duur van het onderzoek varieert en is afhankelijk van het aantal sociale contacten dat een persoon heeft gehad. De gemiddelde tijd per onderzoek is landelijk op 8 uur ingeschat verspreid over meerdere dagen.

Aanmelden voor een test

Om een testafspraak te maken is vanaf 1 juni een landelijk gratis telefoonnummer beschikbaar. Het nummer wordt op 1 juni om 08.00 uur bekend gemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt.