VNG Jaarcongres: 2.500 bezoekers maken kennis met onze regio

30 juni 2022

Op 28 en 29 juni 2022 vond het VNG Jaarcongres in Westfriesland plaats. Maar liefst 2.500 congresbezoekers leerden de regio op veelzijdige manieren kennen.

Bezoekers van het VNG Jaarcongres. Foto: VNG Connect

De zeven samenwerkende Westfriese gemeenten (Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec) hebben zich op unieke wijze kunnen presenteren. Burgemeester Jan Nieuwenburg: ‘In regio Westfriesland hebben we laten zien hoe gastvrij we zijn. 2.500 bezoekers hebben wij het mooiste van Westfriesland laten beleven. Ik ben trots op hoe we dit samen, met ondernemers, maatschappelijke partners en met elkaar hebben gedaan.’

Deelcongressen in regio

Tijdens het tweedaagse congres hebben de bezoekers op meerdere manieren de regio beleefd. In het middagprogramma gingen de 2.500 bezoekers verspreid over zo’n 45 deelcongressen te regio in. Deze deelcongressen hadden maatschappelijke thema’s. Ook kregen organisaties en bedrijven de gelegenheid om zichzelf te presenteren. Zo organiseerden zorgorganisatie Omring en zaadveredelingsorganisatie Seed Valley een deelcongres.

Westfriese beleving

Het avondprogramma was een Westfriese beleving. Voor het diner, dat werd verzorgd door Famous Flavours en NH Events, zijn producten afgenomen van telers en ondernemers uit Westfriesland. Bijvoorbeeld met boerenbrood van Bakkerij Raat uit Medemblik, komkommer van Tuingoed Bonater uit Venhuizen en biologisch ‘Skoftig lekker ijs’ van Schapenstreek uit Lutjebroek. Leerlingen van Tabor College d’Ampte en SG Newton en jongeren van Jongerenwerk Opmeer hielpen in de keuken en bediening. In Schouwburg het Park werden bezoekers voorzien van regionale happen en dranken, zoals sappen van een fruitkwekerij en kaas van Westfriese bodem. Ook het entertainment is verzorgd door enkel Westfriese talenten.

Impuls regionale economie

Het congres is een impuls voor de regionale economie. Denk bijvoorbeeld aan de volle hotels in de regio. Het is een unieke kans geweest om Westfriesland op de kaart te zetten bij een grote doelgroep in één keer. De 2500 congresbezoekers hebben kennisgemaakt met al het moois dat de regio te bieden heeft.

Over VNG Jaarcongres

Het VNG Jaarcongres is het jaarlijkse, meerdaagse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het programma bestond uit vier onderdelen: een centraal congres in IJsbaan De Westfries, een middagprogramma op zo’n 45 locaties in de regio, een avondprogramma in en rondom Schouwburg het Park en de Algemene Ledenvergadering van de VNG.