Vaccinaties tegen infectieziekten

5 april 2019

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten horen daarbij.

Infectieziekten

Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Er zijn veel onschuldige infectieziekten waar je niet erg ziek van wordt en die vanzelf weer over gaan. Andere infectieziekten kunnen wel gevaarlijk zijn. Daarvoor kun je je laten inenten. In Nederland worden vaccinaties aan kinderen aangeboden die beschermen tegen 12 ernstige infectieziekten.

Vaccinatieprogramma

Het vaccinatieprogramma wordt georganiseerd door de Rijksoverheid, daarom heet het Rijksvaccinatieprogramma. Nederland is daarin niet uniek, alle landen in de wereld kennen een vergelijkbaar vaccinatieprogramma. Kinderen krijgen een uitnodiging voor de inentingen thuisgestuurd. De vaccinaties zijn gratis. Op 14 maart 2019 was de eerste ronde vaccinaties voor 9-jarigen (inenting tegen Difterie, Tetanus, Polio en Bof, Mazelen, Rodehond) en meisjes (inenting tegen baarmoederhalskanker) van 12 en 13 jaar in Hoorn. De opkomst was met ruim 2.300 kinderen hoog, namelijk 81%. Op 18 april 2019 vindt de tweede ronde plaats.

Meningokokkenprik

Op vrijdag 24 mei 2019 van 10.00 tot 13.00 uur is de inenting voor meningokokken ACWY voor kinderen die geboren zijn in 2003 en 2005 en voor kinderen die deze prik nog niet hebben gehad en geboren zijn in 2001, 2002 en 2004.

Meer informatie en het schema met tijdens en locaties vindt u op de website van GGD Hollands Noorden